Derde netwerkbijeenkomst Jeugd goed bezocht
Donderdag 10 oktober kwamen ruim 160 professionals uit de kinderopvang, het onderwijs, de gezondheidszorg, de jeugdzorg en vanuit beleid bij elkaar op de derde netwerkbijeenkomst Jeugd. Er waren verschillende inspirerende sprekers en er was ruimte om te netwerken.
De eerste reacties waren enthousiast. Veel mensen gaven aan dat dit de beste bijeenkomst was tot nu toe. Door elkaar (beter) te leren kennen, kunnen de verschillende professionals elkaar ook na de netwerkbijeenkomst makkelijker vinden, van elkaar leren en elkaar versterken.
In CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland heette wethouder René Peters (jeugdzorg) iedereen aan het begin een warm welkom. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om samen te werken. Ook gaf hij aan dat niet iedere situatie vanuit een professionele bril bekeken hoeft te worden. Een belangrijke boodschap die hij meegaf was: ‘imperfectie mag bestaan’.
Centraal thema: ‘Samenwerken’
Dit jaar stond het thema ‘Samenwerken’ centraal. In de interactie met anderen neem je veel verschillende ervaringen met je mee. Soms word je geraakt door wat de ander zegt of doet. Bewust en onbewust bepaalt dit hoe jij reageert. Zeker wanneer je als professional met kinderen werkt is het van belang om je daarvan bewust te zijn. Het ging daarom in deze netwerkbijeenkomst niet alleen over de samenwerking met anderen, maar vooral ook over de bewustwording van ieders individuele inbreng in die samenwerking.
Leerzame workshops
Uiteenlopende sprekers gaven in totaal 8 verschillende workshops, in 2 verschillende rondes. Enkele thema’s die de aandacht kregen waren slapen, een gezonde hechting, de invloed van stress in de interactie tussen cliënt en professional, ontwikkelingsvoorsprong en de kracht van het zenuwstelsel.
Boeiende afsluiting door oud-psychiater Bram Bakker
Keynote spreker Bram Bakker sloot de avond af. Het verhaal van deze oud-psychiater ging over de grote problemen die in de jeugdzorg spelen. Mensen die daarmee te maken hebben in hun beroep, hebben het zelf vaak ook zwaar te verduren. Vanuit hun hart besloten zij ooit om dit moeilijke werk te gaan doen, maar nu lopen hun hoofden over. Het publiek luisterde met aandacht naar hem. Hoe heeft het zo ver kunnen komen, en wat zouden we kunnen veranderen? Hoe verleggen we de aandacht van ‘klacht’ naar ‘kracht’? En hoe geven we het hart weer de centrale plek in onze zorg? Volgens Bakker moeten we problemen zien als uitdagingen, klachten als richtingaanwijzers en een persoonlijke benadering zou zwaarder moeten wegen dan een diploma of protocol.
Ontmoet elkaar via ‘It takes a village to raise a child’
Professionals kunnen elkaar online blijven ontmoeten via het platform ‘It takes a village to raise a child’. Dit programma zet zich in om kinderen in de Hoeksche Waard veilig, gezond en met plezier te laten opgroeien zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen. Ouders, (semi-)professionals, verenigingen, gemeente Hoeksche Waard en een aantal organisaties werken daarin met elkaar samen. Kijk voor meer informatie op de website ‘It takes a village to raise a child’ (ITAV).