Terug naar het overzicht

Gemeente Hoeksche Waard doet mee met Orange the World

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Maandag 25 november 2024 start op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen de wereldwijde campagne Orange the World. Ook dit jaar doet gemeente Hoeksche Waard hieraan mee. Tot dinsdag 10 december (Internationale Mensenrechtendag) vragen Soroptimisten Hoeksche Waard/IJsselmonde en de gemeente met verschillende activiteiten aandacht voor het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Oranje verlichting en vlaggen

Het oranje uitlichten van gebouwen, waaronder de 2 gemeentehuizen in de Hoeksche Waard, het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland en bijvoorbeeld ook de Rotterdamse Euromast en Erasmusbrug, is onderdeel van de campagne. De oranje kleur staat voor een nieuwe dageraad, een betere toekomst zonder geweld. Tot 10 december hangen er ook speciale Orange the World vlaggen bij onze gemeentehuizen in Maasdam en Oud-Beijerland.

Het thema voor 2024 is Veilig, overal en altijd

Geweld uit zich op verschillende manieren. Om het thema bespreekbaar te maken, werkt Soroptimisten Hoeksche Waard/IJsselmonde samen met het Seneca Servicehuis. Ze hebben een lesprogramma ontwikkeld voor middelbare scholen. Kijk voor dit lesprogramma op de website van Seneca. Met dit programma, geschikt voor leerlingen vanaf ongeveer 15 jaar, willen ze jongeren weerbaar maken door hen na te laten denken over wat ze kunnen doen als ze slachtoffer of getuige van geweld zijn.

Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

Wethouder René Peters: “Met onze steun aan Orange the World vragen wij, net als vorige jaren, extra aandacht voor vrouwenmishandeling en huiselijk geweld. Bijna één op de vier vrouwen in Nederland heeft te maken (gehad) met een vorm van seksueel misbruik of seksueel geweld. Met het thema van 2024 willen we de bewustwording vergroten over het feit dat verschillende vormen van geweld overal in de samenleving plaatsvinden. Dus niet alleen achter de voordeur en op straat, waar mensen al snel aan denken. Door niet weg te kijken, kunnen wij allemaal ons steentje bijdragen.”

Orange Pin voor raadsleden

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 19 november is de speciale Orange Pin, een speldje van een oranje handje, aangeboden aan de raadsleden. Door deze Orange Pin te dragen, geven we samen een duidelijk signaal af: geweld tegen vrouwen hoort nergens thuis, ook niet in de Hoeksche Waard.

Andere activiteiten in de Hoeksche Waard

Training  ‘Zowel mondeling als fysiek voor jezelf opkomen’

Een knuffel van een collega, een kennis die je regelmatig aanraakt of een hand tegen je lichaam tijdens het uitgaan. Om vrouwen en meisjes zich veiliger en zekerder te laten voelen, biedt de gemeente vrouwen en meisjes van 16 jaar en ouder een gratis weerbaarheidstraining aan. In deze training leer je je grens aan te geven en hiermee om te gaan. De training duurt 1,5 uur en wordt op 3 momenten gegeven: 26 november, 28 november en 3 december. Kijk voor de tijd, locatie en aanmelden op de website van de gemeente.   

Melden helpt! – Stickers voor verenigingen, winkeliers, horeca en andere bedrijven

In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met een vorm van geweld in haar leven. Slechts een klein deel daarvan wordt gemeld. Melden helpt! Om zelf hulp te krijgen én om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Om vrouwen en meisjes te helpen situaties te melden, is een sticker ontwikkeld voor verenigingen, winkeliers, horeca en andere bedrijven. Op de sticker staat een QR-code en de website Geweld tegen vrouwen vermeld. Op die website staat een overzicht van meldpunten voor verschillende vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes.  De sticker kan in ontvangstruimtes, toiletten en kantines opgeplakt worden. We willen zoveel mogelijk vrouwen en meisjes bereiken. Haal daarom een gratis sticker af bij de receptie van het gemeentehuis in Oud-Beijerland of Maasdam.

Vermoedens van huiselijk geweld?

Inwoners die zich zorgen maken om iemand in hun omgeving of zelf slachtoffer zijn van mishandeling, kunnen terecht bij het advies- en meldpunt Veilig Thuis (Zuid-Holland Zuid). Dit kan ook anoniem. Inwoners krijgen hier advies en antwoorden op hun vragen. Contact opnemen met Veilig Thuis kan gratis en 24/7 via telefoonnummer 0800 – 2000, via de chat tussen 9.00 en 17.00 uur (100 % anoniem) of via de website Veilig Thuis ZHZ. Bij direct gevaar, bel 112.