Grote veranderingen nodig op gebied van wonen, welzijn en zorg: samenwerkingsovereenkomst getekend
Hoe houden we professionele zorg en hulp in de Hoeksche Waard beschikbaar voor wie dat nodig heeft? En hoe zorgen we ervoor dat er voor iedere inwoner van de Hoeksche Waard ook in de toekomst een fijne woning is, die past bij wat hij of zij nodig heeft? Daarover tekenden de gemeente en verschillende partijen op het gebied van wonen, welzijn en zorg op zaterdag 9 september een samenwerkingsovereenkomst. Daarin maken zij afspraken over hoe zij samen met inwoners van de Hoeksche Waard de veranderingen vormgeven die nodig zijn in wonen, welzijn en zorg.
De afspraken zijn nodig, omdat er veel verandert in Nederland – en in de Hoeksche Waard – op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Mensen worden ouder, waardoor de vraag naar zorg groter wordt, terwijl het aantal zorgprofessionals afneemt. Tegelijkertijd blijven mensen langer thuis wonen, waardoor er meer behoefte is aan vernieuwende vormen van wonen. Hulp die voor de vorige generatie vanzelfsprekend was, zal er voor de nieuwe generatie ouderen niet vanzelfsprekend meer zijn.
Andere woningen en woonvormen nodig
“Om de houdbaarheid van de zorg te kunnen blijven garanderen, staan we voor grote veranderingen in onze gemeente”, zegt wethouder Robin Heij (Wonen). “Ook op het gebied van wonen. Ouderen blijven langer thuis wonen en hebben daarbij meer zorg nodig. Ook zien we dat bijvoorbeeld de zorg voor mensen met een lichamelijke beperking steeds meer thuis plaatsvindt. We hebben dus andere woningen en woonvormen nodig. Zo zijn er al innovatieve woonvormen waar mensen van alle leeftijden samenwonen en elkaar helpen.”
Weer leren om met elkaar sámen te leven
“Als we professionele zorg beschikbaar willen houden voor de mensen die het nodig hebben, dan vraagt dat iets van ons allemaal. Dat is de kern van de verandering”, zegt wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat (Zorg en Welzijn). “We moeten ons meer dan nu voorbereiden op onze oude dag en onze samen- en zelfredzaamheid vergroten. Het is dus belangrijk dat we met elkaar het gesprek aangaan over hoe we de toekomst voor ons zien en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Gelukkig zien we die bereidheid in onze gemeente. Dorpsverenigingen en andere maatschappelijke instellingen spelen daarin een hele belangrijke rol.”
Bewustwordingscampagne De Goede Nieuwe Tijd
De samenwerkende partners starten met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst ook de gezamenlijke campagne De Goede Nieuwe Tijd Hoeksche Waard. Met die campagne worden inwoners van de Hoeksche Waard uitgedaagd en uitgenodigd om met elkaar en met de organisaties in gesprek te gaan over hoe de toekomst een goede nieuwe tijd wordt. Meer informatie over deze campagne staat op de website De Goede Nieuwe Tijd. Inwoners kunnen daar ook hun ideeën inbrengen.
Professionele hulp beschikbaar houden voor wie dat nodig heeft
Nico de Pijper (directeur-bestuurder Zorgwaard): “Inwoners spelen een belangrijke rol in het vormgeven van hun eigen toekomst. Maar als maatschappelijke organisaties zijn we ook aan zet. We moeten anders gaan werken. Meer in samenspel met cliënten, mantelzorgers en vrijwilligers. Als 1 team. En meer kijken hoe je iemand kunt ondersteunen in het zo lang mogelijk zelf blijven doen, in plaats van het goedbedoeld over te nemen. Alleen dan kunnen we professionele hulp beschikbaar houden voor wie dat nodig heeft.”
Partners leggen afspraken vast in samenwerkingsovereenkomst
De afspraken zijn zaterdag 9 september vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Deze is ondertekend door Alerimus, ASVZ, Bibliotheek Hoeksche Waard, Bres, Careyn, Cavent, Fysiotherapie Strijen, Gemeente Hoeksche Waard, Gemiva, GGD, Heemzicht, HW Wonen, MEE Vivenz, Odensehuis, Pameijer, Samergo, Welzijn Hoeksche Waard, ZGHW en Zorgwaard. Ook bewonersinitiatieven het Dorpsberaad Numansdorp en Zorgcoöperatie de Striensche ondersteunen de beweging.
12 gezamenlijke projecten
Als onderdeel van de afspraken die de partijen maakten, zijn 12 projecten benoemd die aansluiten bij initiatieven die er al zijn, om samen de verandering vorm te geven. Een voorbeeld van deze projecten is het project om gesprekken tussen inwoner en (zorg)professionals meer te richten op gezondheid in plaats van een (toekomstige) ziekte. Een ander voorbeeld is de Slim Langer Thuis-woning waar inwoners kennis kunnen maken met (technologische) hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je langer, veilig en comfortabel thuis kunt wonen.
Meer informatie is te vinden in de Uitvoeringsagenda Wonen, Welzijn, Zorg.