Hoeksche Waard doet mee aan de Week van het geld
Basisschoolkinderen kregen deze week verschillende gastlessen van medewerkers van gemeente Hoeksche Waard, Humanitas en Welzijn Hoeksche Waard. Het thema van dit jaar was ‘van doekoe tot digi!’, waarbij de focus lag op de digitalisering van geld. Zo werd er gesproken over contactloos betalen, internetbankieren en digitale betaalverzoeken.
In totaal werden 10 verschillende gastlessen gegeven op 4 scholen in de gemeente: OBS de Boomgaard, OBS de Eendragt, CBS De Hoeksteen en basisschool de Molenwiek.
Goed omgaan met geld blijft belangrijke vaardigheid
Wethouder Huibert Steen gaf vanochtend een gastles aan groep 6 van OBS de Boomgaard. Steen vindt het goed dat aandacht wordt besteed aan dit onderwerp “Geld is tegenwoordig veel abstracter dan toen ik klein was. Het meeste geld is digitaal. Daardoor heb je soms niet goed in de gaten wat het geld waard is, hoeveel je uitgeeft en wat de gevolgen hiervan zijn.’’
Tijdens zijn les ging de wethouder in op het werk van de gemeente en de gemeentebegroting. Hij liet de kinderen een budget verdelen voor verschillende gemeentekosten, zoals speeltuinen en natuur. Hierbij moesten de leerlingen zich ook voorbereiden op onverwachte kosten. “Je kan geld helaas maar 1 keer uitgeven en je moet je voorbereiden op onverwachte kosten. Als er dan een onverwachte uitgave is, waarop ga je dan bezuinigen en besparen? Het is ontzettend leuk om hierover met de leerlingen het gesprek aan te gaan,” aldus wethouder Steen. “Goed omgaan met geld is en blijft tenslotte een belangrijke vaardigheid. Ik hoop dat de scholen, ouders en wij als gemeente dit onderwerp structureel blijven bespreken met onze kinderen en jongeren.”
Verschillende ervaringen met geld
Joyce Boer-Pronk, teammanager dienstverlening en klantinformatie bij gemeente Hoeksche Waard, gaf met collega Gineke Keldermans een gastles aan groep 5 van basisschool de Molenwiek. “Het is ontzettend leuk om met kinderen het gesprek aan te gaan over geld. Ze hebben allemaal andere ervaringen en juist die verschillen bespreken kan heel inspirerend zijn.” Het interactieve karakter van de lessen voegt veel toe. ‘’Tijdens de les zijn we heel praktisch bezig met het onderwerp. We praten over hun spaardoelen en hoe zij aan geld komen.”
“Het is heel mooi om te zien dat kinderen, als je ze opties voorlegt, opeens heel verstandige antwoorden geven. Bijvoorbeeld dat je door langer sparen iets groters kunt kopen. Waar ze eerst hun 10 euro meteen aan snoep of ijs zouden uitgeven, doen ze dat bij een nagesprek opeens niet meer”, vertelt Ria Folkertsma die samen met haar collega Steven Barents van Welzijn Hoeksche Waard een gastles gaf op CBS De Hoeksteen. “We hopen natuurlijk dat ze echt blijven nadenken over wat ze met hun geld kunnen doen. Daarom is het zo goed dat deze lessen jaarlijks worden aangeboden en dat een leerkracht het hele jaar onderdelen uit het programma terug kan laten komen.”
Aanmelden voor de twaalfde editie
Scholen kunnen zich aanmelden voor de gastlessen tijdens de volgende editie in 2023. Dit kan via Welzijn Hoeksche Waard, 088-730 89 00, of stuur een e-mail naar info@welzijnhw.nl. Of via de gemeente, stuur dan een e-mail naar PenL@gemeentehw.nl.
Week van het geld
De Week van het geld is een initiatief van het ministerie van Financiën om kinderen en jongeren te leren omgaan met geld. Koningin Máxima, erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, opende maandagochtend de elfde editie in de Kunsthal in Rotterdam. Deze week is er dagelijks een ‘Week van het geld-journaal’, is een doekrant beschikbaar vol opdrachten over slim omgaan met geld en besteedt radiostation FunX dagelijks aandacht aan thema’s rond geld en jongeren. Daarnaast geven over het hele land bankiers, verzekeraars, medewerkers van het ministerie van Financiën, gemeenten en lokale partijen gastlessen. Scholen kunnen via de website van de ‘Week van het geld’ lesmateriaal aanvragen om te gebruiken in de klas. Kijk voor meer informatie op de website van Week van het geld.