Terug naar het overzicht

Meldpunt Zorg en Overlast

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) houdt van maandag 19 augustus tot en met zondag 15 september een campagne om meer bekendheid te geven aan het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag. De lokale en regionale meldpunten – voor de Hoeksche Waard is dat Meldpunt Zorg & Overlast – en het landelijk meldpunt zijn op elkaar aangesloten. Wie het landelijk meldpunt belt (0800 – 12 05) wordt doorverbonden met het meldpunt in de eigen wijk, stad of regio.

Maakt u zich zorgen om een buurman of buurvrouw, vriend of familielid die zich in een verontrustende situatie bevindt

Is er geen sprake van spoed maar wilt u wel uw bezorgdheid delen? Aarzel dan niet en neem contact op met het (lokale) Meldpunt Zorg en Overlast via telefoonnummer 078 – 770 85 04 (tussen 9.00 en 17.00 uur) of stuur een e-mail naar meldpuntzorgenoverlast@ggdzhz.nl. Door te bellen naar het meldpunt worden uw zorgen gehoord en kan de persoon waarover u belt, indien nodig, passende hulp krijgen. Het is goed om vooraf te bedenken of uw naam mag worden genoemd aan degene over wie u zich zorgen maakt. Bel in een spoedsituatie altijd 112.

Het Meldpunt Zorg & Overlast werkt nauw samen met een groot netwerk van zorg- en hulpverleners

Bij deze instanties wordt nagegaan of de persoon van de melding al bekend is. Het Meldpunt werkt onder andere samen met de sociale wijkteams, bemoeizorg, verslavingszorg, Geestelijke Gezondheidszorg, jeugdgezondheidszorg, Leger des Heils, politie, WMO-instellingen, Veilig Thuis ZHZ en woningbouwcorporaties en de Wijk GGD. Ieder signaal of iedere melding die bij Meldpunt Zorg & Overlast binnenkomt wordt door een deskundige behandeld. De deskundige gaat na wat er mogelijk aan de hand is en onderzoekt wat er nodig is aan zorg en/ of ondersteuning. Soms kan dit betekenen dat er een hulpverlener wordt gevraagd om bij de betrokkene langs te gaan. Dit kan een iemand zijn van het wijkteam, de Wijk GGD of misschien een professional van een (gespecialiseerd) bemoeizorgteam.

De groep mensen die verward of onbegrepen gedrag vertoont is divers

Denk aan mensen met een verslaving, een verstandelijke beperking of andere psychische problemen. Er kan ook sprake zijn van schulden, dakloosheid, een vervuild huis of een sociaal isolement. Vaak zorgt een opeenstapeling van problemen ervoor dat mensen de grip op hun leven (dreigen te) verliezen. Hierdoor kunnen zij verward of onbegrepen gedrag vertonen.

Meer informatie

Op de pagina Meldpunt Zorg en Overlast vindt u meer informatie.

meldpunt zorgwekkend gedrag