Minister Schouten toont interesse in leerlijn HWwerkt!
Net 4 maanden na de start, speelt de nieuwste leerlijn van leerwerkbedrijf HWwerkt! zich al in de kijker als een succesvolle ontwikkeling waar landelijk grote interesse voor is. Wethouder Paul Boogaard (sociale zaken) was gevraagd om minister Carola Schouten (Participatie) te informeren over de Hoeksche Waardse leerlijn en de mooie resultaten die met de ‘doenersopleiding’ worden geboekt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Dit gebeurde maandagmiddag tijdens een bijeenkomst van De Beroepentuin in Rotterdam, de organisatie waarmee de leerlijn is ontwikkeld.
Leren door te doen
Werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen sinds oktober 2022 via HWwerkt! de kans om zich via de leerlijn om- of bij te scholen in duurzame installatietechniek. Dankzij de leerlijn leren kandidaten in 3 maanden tijd hoe ze laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen of isolatie monteren en installeren. Dit gebeurt bij HWwerkt! in Oud-Beijerland, waar een realistische werkomgeving is gebouwd waar alle kandidaten de vaardigheden kunnen leren van ervaren leermeesters. Zo staat er een dakopbouw met dakpannen, waarop zonnepanelen gemonteerd worden. Ook zijn er werkstations waar kandidaten vaardigheden leren over het aanleggen van leidingwerk en elektra. Na afloop van het traject kunnen de kandidaten aan de slag in de installatiebranche, waar veel behoefte is aan goed opgeleid personeel. Bij een installatiebedrijf kunnen ze zich vervolgens verder ontwikkelen.
De Beroepentuin
De leerlijn is ontwikkeld samen met De Beroepentuin, een organisatie die is gespecialiseerd in opleidingstrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De leerlijn is bedoeld voor statushouders, schoolverlaters en mensen met een bijstand- of WW-uitkering. Op 6 locaties in het land wordt momenteel een leerlijn van De Beroepentuin aangeboden, waarbij de Hoeksche Waardse locatie zich onderscheidt doordat de leerlijn aangeboden wordt op de locatie van het leerwerkbedrijf van de gemeente. De gemeente en kandidaten kennen elkaar al enige tijd voordat een kandidaat met de leerlijn start. Doordat de kandidaten al bekend zijn met de locatie, is de drempel om met de leerlijn te starten lager. Daarnaast blijft het contact met de gemeente hechter. Dit zorgt voor grotere betrokkenheid en duurzamere plaatsingen. Soms zit hier voor bedrijven een loonkostensubsidie aan vast, waardoor ze een goed opgeleide kracht binnenboord halen en zelfs een deel van de loonkosten vergoed krijgen.
Landelijke interesse
Tijdens de bijeenkomst van De Beroepentuin waren naast minister Schouten en directeur-generaal Sandor Gaastra (Klimaat en Energie) ook vertegenwoordigers van brancheorganisaties, werkgevers, bestuurders van onderwijsinstellingen en bestuurders van gemeenten uit het hele land aanwezig. Praktijkvoorbeelden uit de Drechtsteden, Rotterdam, Utrecht en Hoeksche Waard werden gedeeld en met veel interesse gevolgd. Wethouder Boogaard: “Met de leerlijnen die we bij HWwerkt! bieden, dragen we bij aan het oplossen van personeelstekorten bij onze lokale bedrijven en zorgen we ervoor dat meer mensen aan het werk kunnen komen. De ‘doenersopleidingen’ laten nu al hun meerwaarde zien. Ik weet zeker dat dit ook op andere plaatsen in het land succesvol kan zijn. De minister beaamde dat ook tijdens het gesprek en toonde zich onder de indruk van de praktische manier waarop mensen worden opgeleid voor sectoren waarin veel vraag is naar arbeidskrachten.”