Terug naar het overzicht

Zaterdag 15 juni; Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vermoedt u dat er iets mis is? Doe er iets aan! Praat erover of vraag om advies.

1 op de 20 mensen (ouder dan 65 jaar) in Nederland is slachtoffer van ouderenmishandeling. Dit onderwerp vraagt altijd aandacht, maar op deze dag wordt er internationaal extra bij stilgestaan. Ouderenmishandeling is niet altijd duidelijk zichtbaar. Toch heeft u soms het idee dat er iets niet klopt. Maakt u zich zorgen om iemand? Blijf er niet mee rondlopen. U kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen. Want door uw zorgen bespreekbaar te maken kunt u soms al een belangrijk verschil maken.

Wanneer is er sprake van ouderenmishandeling?

Bij ouderenmishandeling doet iemand iets waardoor de oudere persoon lijdt. Lichamelijke mishandeling is het meest bekend, zoals slaan en schoppen. Maar ook geestelijke mishandeling, zoals schelden of dreigen met geweld, en seksuele mishandeling komen voor. Bij verwaarlozing wordt de oudere niet goed verzorgd of krijgt te weinig eten. En wanneer anderen zonder toestemming geld of spullen gebruiken van de oudere, noemen we dat financieel misbruik. Dit gebeurt in 90% van de gevallen door familieleden. Meestal is de oudere afhankelijk van de persoon die hen slecht behandelt. Ouderenmishandeling kan gebeuren in huiselijke kring, zoals door de partner, familieleden of vrienden. Maar ook in de zorg komt ouderenmishandeling voor. Alle huiselijk geweld is strafbaar.

Is er direct gevaar?

Denkt u dat iemand nú onveilig is? Bel 112. Dan krijgt u meteen de politie aan de telefoon. Op basis van wat u vertelt over de situatie, beoordeelt de politie of ze direct iemand langs stuurt.

Ik twijfel of er sprake is van ouderenmishandeling, vraag advies bij Veilig Thuis Zuid-Holland Zuid

Een vermoeden van ouderenmishandeling kan een zware last zijn. U kunt zich afvragen of u het wel goed ziet. Of dat u de juiste persoon bent om er iets aan te doen. Bedenk dat u altijd iets kunt doen, zoals in gesprek gaan. Bij Veilig Thuis Zuid-Holland Zuid kunt u (anoniem) advies vragen en indien nodig een melding maken. Dit leidt tot meer signalering en een betere aanpak van ouderenmishandeling. Kijk voor meer informatie op de website van Veilig Thuis, maak gebruik van de online chat of bel 0800-2000.

Hoe herken ik ouderenmishandeling?

Soms heeft u het idee dat er iets aan de hand is. Misschien draagt de oudere steeds vaker vieze kleding. Of de oudere kan niet goed uitleggen waar blauwe plekken of wonden vandaan komen. Ook kan het zijn dat er ineens waardevolle spullen zijn verdwenen. Of dat de oudere zich erg nerveus of angstig gedraagt. Dat kunnen signalen zijn voor ouderenmishandeling.