80 jaar vrijheid in de Hoeksche Waard
In 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land wordt stilgestaan bij de bevrijding van Nederland. Daarbij herdenken we de slachtoffers die in de oorlog zijn gevallen. Ook in de Hoeksche Waard. Samen met onder meer dorps- en Oranjeverenigingen, historische verenigingen, ondernemers, scholen en andere maatschappelijke organisaties worden verschillende activiteiten en herdenkingen georganiseerd. Viering voor jong en oud
In de Hoeksche Waard vinden we het belangrijk om met elkaar indrukwekkende herdenkingen en vieringen te organiseren. Nu er steeds minder ooggetuigen zijn, willen we de verhalen van de Tweede Wereldoorlog doorgeven en jongeren betrekken bij 80 jaar vrijheid. Want vrijheid, democratie en de rechtsstaat zijn niet vanzelfsprekend. Deze moeten we koesteren, uitdragen en beschermen.
Verschillende activiteiten
Bij het vieren van 80 jaar vrijheid staat de wederopbouw en de ontwikkeling van de Hoeksche Waard na de oorlog centraal. Het programma bestaat uit verschillende activiteiten. In de komende maanden wordt het programma verder uitgewerkt en aangevuld. Houd deze pagina, het gemeentenieuws in Het Kompas en de gemeentelijke social mediakanalen dus goed in de gaten voor de laatste berichten.
Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland 2 minuten stil. In onze gemeente organiseren lokale herdenkingscomités op zondag 4 mei op verschillende plekken herdenkingsbijeenkomsten. Iedereen is daarbij van harte welkom. Hieronder vindt u de programma’s per dorp.
Gezamenlijke herdenking
In de Hoeksche Waard wordt een gezamenlijke herdenking georganiseerd voor genodigden. Deze herdenking vindt plaats vanaf 13.45 uur in de Dorpskerk en bij het monument Moeder in Heinenoord en is te volgen via een livestream (de link volgt later).
De gezamenlijke herdenking is in de middag, zodat deze niet tegelijk plaatsvindt met de lokale herdenkingen in de avonduren. Bij het monument Moeder legt burgemeester F.D. van Heijningen na 2 minuten stilte om 15.02 uur namens de gemeente Hoeksche Waard een krans. Ook de veteranen leggen een krans. Muziekvereniging De Bazuin uit Oud-Beijerland verleent haar muzikale medewerking aan de herdenking.
Programma’s per dorp
De uitgebreide programma’s per dorp volgen op een later moment.
Vlaggen op 4 en 5 mei
Op 4 mei hangen de vlaggen in Nederland halfstok, als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Gemeente Hoeksche Waard roept inwoners op om de vlag op 4 mei de gehele dag halfstok te hangen, ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei mag de vlag voluit wapperen om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons hebben bevrijd. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Wilt u meer weten over het gebruik rondom het vlaggen? Ga dan naar onze pagina over vlaggen.
Bevrijdingsoptocht door de Hoeksche Waard
Op maandag 5 mei gaat er een feestelijke optocht met 80 voertuigen en muziek door de 14 dorpen in de Hoeksche Waard. De optocht volgt de route van de bevrijding van de Hoeksche Waard in 1945. De voertuigen brengen de wederopbouw van de Hoeksche Waard en ontwikkelingen die daarmee samenhangen in beeld.
Roparun-team 225 brengt in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur vanaf het 5 Mei-plein in Wageningen naar het Recreatieoord Binnenmaas en kondigt daarmee de start van de optocht aan.
Onderdeel van de optocht is het ‘vlaggenproject’ van Cultuureducatie Hoeksche Waard (CmK), waarbij leerlingen van de basisscholen de vlaggen van de verschillende dorpen doorgeven. Scholen kunnen in de klas een vlag ontwerpen met het thema bevrijding. CmK zorgt voor het lesmateriaal over de Tweede Wereldoorlog in de Hoeksche Waard en rode, witte, blauwe en oranje stoffen. Op 5 mei wachten vertegenwoordigers uit een klas de optocht aan het begin van hun eigen dorp op. Ze lopen dan voorop in de feestelijke stoet hun deel van de route. Daarna kunnen ze de vlag meegeven met een van de voertuigen. Alle vlaggen krijgen aan het einde van de optocht een mooie plek. Wilt u als school meedoen met het project? Stuur dan een mail naar mkwakernaat@debhw.nl.
De Oranje- en dorpsverenigingen organiseren aanvullend op de feestelijke optocht activiteiten in hun eigen dorp. Kijk voor meer informatie op de websites en social media van de verschillende Oranje- en dorpsverenigingen.
Ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid wordt eenmalig een magazine uitgegeven. Dit magazine is een verzameling van historische momenten en mijlpalen tot persoonlijke verhalen en interessante weetjes. Samen met de foto’s wordt het thema wederopbouw van de Hoeksche Waard belicht. In het magazine vindt u ook het centrale programma en de programma’s in de verschillende dorpen. De redactie bestaat vooral uit schrijvers uit de Hoeksche Waard.
Het magazine verschijnt begin april en kunt u dan hier lezen, downloaden en/of printen. Belangstellenden kunnen – zolang de voorraad strekt – een gedrukt exemplaar gratis afhalen in het gemeentehuis in Maasdam, het gemeentehuis in Oud-Beijerland of in één van de bibliotheken in de Hoeksche Waard. Kijk op de website van Bibliotheek Hoeksche Waard en de website van Samenwerkende Bibliotheken Korendijk voor de openingstijden.
Burgemeester Erik van Heijningen geeft in een maandelijkse column in Het Kompas een inkijkje in de voorbereidingen richting 4 en 5 mei. Lees de columns terug via onderstaande links.
Ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid wordt een korte documentaire gemaakt over de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw en de ontwikkelingen in de Hoeksche Waard. De documentaire is vanaf begin april op deze webpagina te zien.
Op maandag 5 mei 2025 is er een feestelijke optocht met voertuigen en muziek door de dorpen. Daarvan worden opnames gemaakt. Ook wordt een aftermovie gemaakt van de herdenkingen en festiviteiten in de Hoeksche Waard in het kader van 80 jaar bevrijding. Een blijvende herinnering aan een bijzonder herdenkingsjaar. De opnames van de optocht en de aftermovie kunt u dan ook hier bekijken. In 1955, 10 jaar na de bevrijding, was er ook een optocht door de Hoeksche Waard. Bekijk hieronder de video met de historische beelden.
Radio Hoeksche Waard maakte in 2005 een documentaire over de Tweede Wereldoorlog in de Hoeksche Waard. De documentaire werd bekroond met de landelijke prijs voor lokale omroepen. De documentaire is bewerkt tot een podcastserie van 5 afleveringen. Zo’n 20 ‘gewone’ Hoeksche Waarders vertellen wat ze in de oorlog hebben meegemaakt. Ze wonen verspreid over het eiland en vertellen allemaal hun eigen belevenissen. Het zijn verhalen van ooggetuigen uit de eerste hand. Er ontstaat er een beeld vanuit een Hoeksche Waards perspectief en wij krijgen een indruk hoe de gewone man en vrouw de oorlog in de Hoeksche Waard hebben beleefd.
Heeft u ideeën, wilt u meewerken of organiseert u ook een activiteit in het kader van 80 jaar vrijheid? Stuur dan een e-mail naar: 80jaarvrijheid@gemeentehw.nl. Op de hoogte blijven? Meld u via bovenstaand mailadres aan voor de nieuwsbrief.
Wilt u als organisatie aan de slag met 80 jaar vrijheid maar weet u nog niet hoe? Meer informatie vindt u op de landelijke website Vrijheid. Ontdek daar de projecten en laat u inspireren voor uw evenement of activiteit.
Toolbox
Download onderstaande documenten om te verspreiden via eigen mediakanalen.