Een Hoeksche Waard waarin iedereen erbij hoort en mee kan doen wordt gemaakt door Hoeksche Waarders. In deze maandelijkse column worden hun ‘inclusieve initiatieven’ uitgelicht. Elke maand geeft de initiatiefnemer het stokje door aan een andere partij. Dit keer is het de beurt aan Gerda van Vliet, vrijwilligster bij Buurthuis ´Parel groen´ in Oud-Beijerland.
Wat houdt het initiatief in?
Buurthuis ‘Parel groen’ staat in de Zuidwijk in Oud-Beijerland en is een initiatief door en voor wijkbewoners. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud, zoals koffie drinken, spelletjes spelen, schilderen, knutselen en de kinderclub. Actuele activiteiten staan op de website van het Buurthuis.
Hoe en waarom is dit initiatief ontstaan?
De Zuidwijk was in 2019 op initiatief van HW Wonen genomineerd voor de ‘Innovatiechallenge Leefbare Wijken en Buurten’. Samen met mensen van HW Wonen, de gemeente en een aantal buurtbewoners liepen we door de wijk, op zoek naar parels. Dit zijn mooie plekken of initiatieven. Door alle parels te verbinden, ontstaat er een parelketting van mensen, initiatieven, plekken en wensen. Eén van die wensen was het opknappen van het buurthuis, zo bleek tijdens de wandeling. Al snel ontstonden er leuke ideeën. Die hebben we verder uitgewerkt. Met behulp van vrijwilligers en sponsors is het gebouw helemaal opgeknapt. Een actief buurthuis is goed voor de sociale samenhang in de wijk.
Waarom is dit een goed voorbeeld van inclusie?
Het buurthuis is een plek voor álle wijkbewoners. Door het aanbieden van een kopje koffie en het organiseren van activiteiten zorgen we voor ontmoeting en verbinding. Opa en oma met hun kleinkinderen, mensen die alleen zijn of begeleiding nodig hebben, maar ook nieuwe Nederlanders vinden hun weg naar het buurthuis. Al die verschillende mensen komen samen in het buurthuis. Dit leidt tot mooie gesprekken en meer onderling begrip en acceptatie.
Wat hopen jullie te bereiken?
We willen bijdragen aan meer saamhorigheid in de wijk. Dat mensen meer naar elkaar omkijken, met elkaar meeleven en dat er minder eenzaamheid is. Verder willen we een voorbeeld zijn voor andere wijken, in de hoop dat er meer van dit soort buurthuizen ontstaan.
Wil je de lezer nog iets meegeven?
Zonder vrijwilligers zijn dit soort initiatieven onmogelijk. Maak eens wat tijd vrij voor een ander. Dit is ontzettend veel waard. Misschien kun je in jouw wijk iets vergelijkbaars oprichten?
Aan wie geef je het stokje door?
Odensehuis Hoeksche Waard. Dit is een fijne ontmoetingsplek voor mensen met geheugenverlies en beginnende dementie.