Een Hoeksche Waard waarin iedereen erbij hoort en mee kan doen wordt gemaakt door Hoeksche Waarders. In deze maandelijkse column worden hun ‘inclusieve initiatieven’ uitgelicht. Elke maand geeft de initiatiefnemer het stokje door aan een ander inclusief initiatief. Dit keer is het de beurt aan Halte Zomervilla in Nieuw-Beijerland. We spraken met voorzitter Renée Ruisch.
Wat houdt het initiatief in?
We hebben een woonhuis/logeerhuis gerealiseerd voor kinderen met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (EVMB).
Hoe en waarom is dit initiatief ontstaan?
In onze ogen was er in de wijde omgeving geen plek waar deze kwetsbare jongeren kunnen wonen en logeren. Een plek met alleen maar EVMB-jongeren, waar intensieve zorg van minimaal 1 op 3 en vaak ook 1 op 2. Op deze manier kunnen we de jongeren écht de aandacht, tijd en kennis bieden die zij nodig hebben. We zijn eind 2018 gestart en vanaf 1 maart 2021 zit ons woongedeelte vol. Er wonen dan tien jongeren bij ons en daarnaast hebben we vier logeerkamers met wisselende bezoekers.
Waarom is dit een goed voorbeeld van inclusie?
We bieden kwetsbare kinderen een fijne plek midden in de samenleving. Letterlijk in dit geval. Halte Zomervilla is gevestigd in de kerk van Nieuw-Beijerland. We zitten echt midden in het dorp en we proberen de kinderen zoveel mogelijk te betrekken bij de activiteiten die hier plaatsvinden. Ze gaan bijvoorbeeld mee boodschappen doen en we hebben ook leuk contact met de basisschool in het dorp. We streven naar een liefdevolle begeleiding en stimuleren de jongeren om zich verder te ontwikkelen. Dat kan soms heel klein. We leren ze bijvoorbeeld om te kiezen wat ze op brood willen eten. Dat is al een groot gewin als je je bedenkt dat de meeste jongeren niet kunnen praten, blind en/of doof zijn.
Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat:
“Ongelofelijk wat de ouders, vrijwilligers en professionals voor elkaar hebben gekregen bij Villa Zomerhalte. Met volharding, liefde en creativiteit kun je bergen verzetten. Petje af!”
Wat hoop je met Halte Zomervilla te bereiken?
We willen deze jongeren een mooi thuis bieden. Bovendien willen we ook de zorgen bij de ouders wegnemen en de rust terugbrengen in het gezin. De grootste zorg die je als ouder van een kind met EVMB hebt, is de onzekerheid over wat er gebeurt als jij er niet meer bent. Ik spreek uit ervaring en weet hoe het voelt. Dan is er niets zo fijn als een plek waar je de zorg voor je kind met een gerust hart kunt overdragen. De kinderen kunnen hier voor altijd blijven wonen; dit is nu hun thuis. We hopen dat de jongeren in deze groep samen oud worden.
Wil je de lezer nog iets meegeven?
Ik ben ontzettend dankbaar, maar vooral ook trots op de saamhorigheid en betrokkenheid in de Hoeksche Waard. Er zijn zoveel mensen bereid om te helpen. Over inclusie gesproken; we hebben hier maar liefst veertig vrijwilligers. Iedereen doet mee en draagt zijn of haar steentje bij aan het woongeluk van onze kinderen. En dit geldt ook voor de bedrijven en instanties in de Hoeksche Waard. Zonder hun financiële hulp was Halte Zomervilla niet mogelijk geweest.
Aan wie geef je het stokje door?
Stichting De Zeeland. Deze drijvende evenementenlocatie is volledig toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Helaas brak gelijktijdig met de start van de stichting de coronacrisis uit. Een slechtere start kun je niet hebben en daarom gun ik deze stichting een podium.