Een Hoeksche Waard waarin iedereen erbij hoort en mee kan doen wordt gemaakt door Hoeksche Waarders. In deze maandelijkse column worden hun ‘inclusieve initiatieven’ uitgelicht. Elke maand geeft de initiatiefnemer het stokje door aan een ander inclusief initiatief. Dit keer is het de beurt aan Margreth de Bruin en Daniëlle van der Pligt van In de Buurt Eten & Drinken.
Wat houdt het initiatief in?
In de Buurt is een restaurant in combinatie met een werkdagbesteding voor mensen met een beperking. Samen met de Zuidwester bieden we hen een volwaardige plek in de samenleving. Cliënten werken bijvoorbeeld in de keuken, staan in de bediening of helpen met afwassen. Ze doen écht mee.
Hoe en waarom is dit initiatief ontstaan?
In de Buurt is de opvolger van het voormalige lunchcafé Zonder Meer. We hebben hier allebei gewerkt als begeleider en net als bij Zonder Meer werken hier mensen met een beperking. De formule van In de Buurt is anders. We zijn niet alleen open voor de lunch, maar ook voor een kopje koffie met wat lekkers en heerlijke (wisselende) avondmaaltijden.
Waarom is dit een goed voorbeeld van inclusie?
In de Buurt is een soort huiskamer voor iedereen. Ons doel is tweeledig: We betrekken mensen met een beperking bij de samenleving en onze deuren staan open voor iedereen. Gezinnen, (alleenstaande) ouderen en jongeren. De sfeer is gezellig, toegankelijk en laagdrempelig. Je hebt snel een praatje met elkaar en er is voor elk wat wils. Je merkt dat hier behoefte aan is, zeker onder ouderen in de buurt.
Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat:
“Ieder mens heeft talenten. Dit initiatief laat zien dat met geduld en aandacht talent kan groeien. Dat maakt ons allemaal rijker.”
Wat hopen jullie met In de Buurt te bereiken?
We willen een gezellige plek creëren waar iedereen zich welkom voelt, een leuk feestje kan vieren, lekker kan eten of gewoon binnen kan lopen voor een heerlijke cappuccino. Maar bovenal willen we bijdragen aan de persoonlijke groei en ontwikkeling van onze cliënten. We bieden hen ruimte om te groeien. Zo kan één van hen nu helemaal zelfstandig een taart bakken. Daarnaast ontwikkelen de cliënten ook steeds meer sociale vaardigheden in de omgang met anderen. Dat is zo mooi om te zien.
Wil je de lezer nog iets meegeven?
Het zijn moeilijke tijden voor de horeca en zeker ook voor ons. Cliënten zijn hun vaste structuur kwijt. Daarom wil ik mensen oproepen om de lokale horeca te blijven steunen. We bieden verschillende afhaal- en bezorgmogelijkheden voor zowel de lunch als het avondeten. Daarnaast kun je ook taarten en quiches bij ons bestellen. Zo zorgen we er samen voor dat onze cliënten lekker bezig kunnen blijven. Deze vastigheid hebben ze nodig.
Aan wie geef je het stokje door?
Halte Zomervilla in Nieuw-Beijerland. Dit is een woning voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking. Alles staat daar centraal om deze kinderen een liefdevolle en fijne woonplek te geven.