Wateroverlast
De meeste gebieden in onze regio liggen zo laag dat ze bij een dijkdoorbraak zeer snel en diep onder water komen te staan. Houdt u het droog? Kijk eens op de website van ‘Overstroom Ik’.
U kunt wateroverlast niet altijd voorkomen, maar u kunt wel rekening houden met de volgende zaken:
- houdt rioolputten vrij van bladeren en ander vuil, dit voorkomt verstoppingen;
- loop niet door plassen waarvan u de bodem niet kunt zien;
- wanneer u ziet dat de putdeksels weg worden gedrukt, probeer dan de locatie af te zetten, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren;
- zorg dat elektrische apparatuur niet nat kan worden, of sluit de elektra af.
Als er direct gevaar is voor mens of dier, bel dan 112. In overige gevallen kunt u contact opnemen met gemeente Hoeksche Waard of Waterschap Hollandse Delta. Kijk hiervoor op de website van Waterschap Hollandse Delta.
Als gemeente krijgen wij regelmatig vragen van inwoners over droogte- of waterproblemen op hun grond die veroorzaakt wordt door de grondwaterstand. Overlast van grondwater, zoals natte kelders en drassige tuinen, kan ontstaan als regenwater in de bodem niet snel genoeg wordt afgevoerd. Het speelt vooral op lagergelegen plekken en met name in het najaar en de winter als er weinig verdamping en veel neerslag is. Lees hieronder meer over de invloed van het weer op de grondwaterstand en wie welke verantwoordelijkheden heeft.
Weersomstandigheden kunnen leiden tot een tijdelijk lagere of hogere grondwaterstand
De grondsoort heeft invloed op hoeveel tijd er nodig is om regenwater te absorberen en af te voeren en daarmee dus op de grondwaterstand. In de Hoeksche Waard leven we op kleigrond. In natte periodes kan deze grond veel water absorberen en vasthouden. Maar in een langdurig droge periode klinkt de grond in tot een compacte, keiharde laag. Als er na zo’n periode veel neerslag valt, duurt het lang voordat het water in de grond kan doordringen. Het gevolg: wateroverlast. Zelfs als de neerslag uiteindelijk in de bodem trekt, kan het dagen, weken of maanden duren voordat het water de diepere grondwaterlagen bereikt en dus effect heeft op de grondwaterstand. Uitgebreide informatie is te lezen op de website van RioNed.
Wie is er verantwoordelijk voor het droog maken en houden van een gebied en de bijbehorende kosten?
Diverse overheden zijn samen verantwoordelijk voor het beheer van de grondwaterstand, de waterhuishouding en waterlopen (zoals sloten) in een gebied. Dat zijn Rijkswaterstaat, de provincie, het waterschap en natuurlijk wij als gemeente. Gaat het om een particulier stuk grond, dan is de eigenaar zelf verantwoordelijk voor het voorkomen en oplossen van grondwateroverlast. Zo moet de eigenaar er bijvoorbeeld voor zorgen dat een gebouw aan alle kanten waterdicht is, dus ook de vloer en de kelder. Lees meer informatie hierover op de website van Informatiepunt Leefomgeving. Problemen door een hoge of lage grondwaterstand zijn vervelend. Door de klimaatverandering neemt de kans op droogte, hitte, wateroverlast en overstromingen toe. Alle overheden werken er hard aan om zo goed mogelijk met deze gevolgen om te gaan en deze het hoofd te bieden. Tip: Gaat u zelf grondwater onttrekken en/of lozen? Denk er dan aan om het waterschap hiervan op de hoogte te stellen. Mogelijk heeft u hiervoor toestemming nodig.
Heeft u nog vragen?
Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten Waterbeheer. U kunt ons elke werkdag bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur via telefoonnummer 14 0186 of 088 – 647 36 47. Wij helpen u graag!
Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.