We zijn het er ons niet van bewust, maar nieuw leven begint vaak met een enorme hoeveelheid afval. Wist je dat een kind gemiddeld 5.500 wegwerpluiers gebruikt van geboorte tot zindelijkheid? Het maken ervan kost veel water, energie en grondstoffen. Al die luiers bij elkaar levert ook nog een flinke berg afval op. Dat kan gelukkig anders met wasbare luiers.
“Wasbare luiers?” denk je. Jazeker! Wasbare luiers is al lang geen gedoe meer met vieze doeken en omslachtige vouwmethodes. Mooi uitziende wasbare broekjes en biologisch afbreekbare inlegvelletjes die je door het toilet spoelt, zijn een schoon, makkelijk en veel duurzamer alternatief. En onderaan de streep fors goedkoper. Dus goed voor je kind en goed voor zijn of haar toekomst!
Onlangs hebben 9 gezinnen in de Hoeksche Waard deelgenomen aan de pilot Grôôs in de luiers, waarbij zij onder begeleiding van Kaatje Katoen ervaring hebben opgedaan met wasbare luiers. De pilot was een groot succes, want met elkaar hebben zij door het gebruik van wasbare luiers zo’n 2.000 wegwerpluiers bespaard. Dit staat ongeveer gelijk aan 400 kg afval! 6 gezinnen nemen het zorgvuldig samengestelde pakket wasbare luiers en bijbehorende accessoires over en gaan dus verder met het gebruik van wasbare luiers! Bent u benieuwd of het gebruik van wasbare luiers iets voor u en uw kindje is? Bekijk de ervaringen van de deelnemers hieronder.
De voordelen
Het gebruik van wasbare luiers heeft veel voordelen. In de eerste plaats voor je kind en het milieu. Maar ook zeker voor jezelf! Lees hieronder meer over de voordelen van wasbare luiers.
De huid van het kind kan in een wasbare luier goed ademen door de laagjes stof. Hierdoor hebben kinderen in wasbare luiers minder vaak last van luieruitslag.
Niet omdat kinderen het vies vinden, maar omdat kinderen in wasbare luiers beter voelen wat ze doen. In de praktijk zijn deze kinderen na 2 tot 2,5 jaar zindelijk. Dat is al snel een jaar eerder dan bij het gebruiken van wegwerpluiers. Dat is fijn voor je kindje maar ook voor jou! Want zo bespaar je kosten en heeft minder afval een positieve impact op het terugdringen van CO2-uitstoot en het watergebruik.
Afhankelijk van het type, kan een wasbare luier groter zijn dan een wegwerpluier. Dit zet de beentjes in een bredere stand en dat is positief voor de ontwikkeling van de heupjes.
Met een biologisch afbreekbaar inlegvel, wordt de ontlasting opgevangen. Deze kan met inhoud eenvoudig door het toilet gespoeld worden. De wasbare luier kan makkelijk in een afgesloten luieremmer worden gedaan en met een wasnetje in de wasmachine worden gereinigd.
Wegwerpluiers hebben bestanddelen die super absorberend werken. Deze zogenaamde SAP-korrels verspreiden soms een vreemde chemische geur wanneer de luier nat wordt. Deze nare luchtjes voorkom je bij het gebruik van een wasbare luier.
Met eenmaal wasbare luiers in huis, behoort op het laatste moment naar de winkel rennen voor luiers tot het verleden. En op reis scheelt zo’n pak luiers ook behoorlijk wat ruimte!
Met 5.500 luiers voor een gemiddeld kind is de bijdrage aan de afvalberg fors, namelijk ruim 1.000 kg; ongeveer net zo zwaar als een personenauto! Het gebruik van wasbare luiers scheelt daarom enorm veel afval.
Wasbare luiers zijn in aanschaf niet goedkoop. Waar je bij wegwerpluiers maandelijks kosten maakt, doe je dat nu slechts één keer. Maar deze investering verdien je snel terug. Per luierperiode scheelt het al snel 500 tot 700 euro. En daar zijn de waskosten in meegenomen. Omdat de luiers van hoge kwaliteit zijn, kunnen deze worden hergebruikt bij een 2e of 3e kind.
Zelfs met het wassen van deze herbruikbare luiers wordt minder water verbruikt en is de CO2 uitstoot lager. Eén enkele wegwerpluier maken kost 25 tot 35 liter water. Zet dat maar af tot minimaal 5.000 luiers per luierperiode.