PFAS
In de omgeving van het bedrijf Chemours in Dordrecht (voorheen DuPont) zijn zorgen ontstaan over de gevolgen die de uitstoot van PFAS heeft op het milieu en de gezondheid van omwonenden. Bij de productie van teflon heeft het bedrijf jarenlang de schadelijke stof PFOA gebruikt en uitgestoten.
Voor gemeente Hoeksche Waard staat de gezondheid van onze inwoners voorop. Stoffen als PFAS horen niet thuis in het milieu. Na verschillende onderzoeken weten we dat er op dit moment geen directe risico’s zijn voor de volksgezondheid in de Hoeksche Waard.
Heeft u vragen over PFAS in uw omgeving? Hiervoor kunt u terecht op het centraal informatiepunt PFAS Zuid-Holland Zuid. Op deze website vindt u alle betrouwbare en actuele informatie over PFAS op één plek. Het antwoord op uw vraag niet gevonden? U kunt via het contactformulier op de website of via de app PFASinfo uw vraag direct stellen aan deskundigen.
Veel mensen maken zich zorgen over de aanwezigheid van PFAS in hun omgeving en hebben hierover vragen. Voorheen werd de informatie over PFAS gedeeld op meerdere websites en door verschillende overheidsinstanties. Het centrale informatiepunt is ontwikkeld om dit te verbeteren. De website biedt inwoners een centrale plek voor alle informatie en nieuws over PFAS in Zuid-Holland Zuid.
PFAS is een verzamelnaam voor een groep van duizenden chemische stoffen. Deze stoffen zijn door de mens gemaakt. PFAS hebben bijzondere eigenschappen: de stoffen zijn onder andere water-, vet- en vuilafstotend.
Er bestaan zorgen over PFAS. Van een aantal stoffen is bekend dat deze ongewenste eigenschappen hebben. Bijvoorbeeld een negatief effect op gezondheid en milieu. De PFAS-soorten PFOA, PFOS en GenX zijn bestempeld als zeer zorgwekkende stoffen. In Nederland moeten bedrijven de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen beperken.
Van PFOA, PFAS en GenX is bekend dat deze:
- niet of nauwelijks afbreken in het milieu;
- schadelijke effecten kunnen geven voor mens en milieu;
- zich gemakkelijk en snel verspreiden in het milieu;
- ophopen in het menselijk lichaam, dieren en planten.
PFAS kunnen in het milieu terechtkomen via de lucht of het afvalwater van fabrieken die deze stoffen gebruiken. Eenmaal in het milieu blijven PFAS aanwezig en kunnen kleine hoeveelheden in drinkwater of voedsel terechtkomen.
Heeft u vragen over PFAS en de gezondheid? Neem dan contact op met GGD Zuid-Holland Zuid via e-mail mmk@ggdzhz.nl of via telefoonnummer 078 – 770 85 00. Voor overige vragen kunt u terecht bij gemeente Dordrecht via e-mail pfas-info@dordrecht.nl of via het online contactformulier.