Waterstofnetwerk West-Nederland

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en netwerkbedrijf Hynetwork (dochteronderneming van Gasunie) willen een ondergrondse leiding ontwikkelen om waterstof te vervoeren. Deze leiding loopt tussen het Noordzeekanaalgebied en Mijnsheerenland. Dit project heet Waterstofnetwerk West-Nederland.

De ondergrondse waterstofleiding in West-Nederland Nederland sluit bij Mijnsheerenland aan op de waterstofleiding in het project Delta Rhine Corridor. Beide projecten zijn onderdeel van het landelijke waterstofnetwerk (Waterstofnetwerk Nederland). Dit netwerk verbindt 5 industrieregio’s in Nederland met elkaar, met een waterstofopslag en met het buitenland.
 

Het plan ‘Voornemen en voorstel voor participatie’ voor de ondergrondse waterstofleiding in West-Nederland is op vrijdag 4 april bekend gemaakt. Hierin staat wat het plan inhoudt en hoe de omgeving wordt betrokken. Tot en met donderdag 15 mei kunnen inwoners, maatschappelijke organisaties en (agrarisch) ondernemers hierop reageren. Op de website van RVO vindt u het plan ‘Voornemen en voorstel voor participatie’. Ook leest u hier hoe u kunt reageren op het plan.

Om inwoners, maatschappelijke organisaties en (agrarisch) ondernemers te informeren over het plan, organiseren het ministerie van KGG en Hynetwork een online informatieavond en 4 inloopbijeenkomsten op verschillende plekken. De online informatievond vond plaats op 10 april en is online terug te kijken. De inloopbijeenkomst in Mijnsheerenland vond plaats op 14 april.  Op de website van RVO vindt u informatie over de inloopbijeenkomsten in Krimpen aan de Lek (16 april), Barendrecht (22 april) en Ridderkerk (23 april).

Voor de nieuwe waterstofleiding in West-Nederland worden zoveel mogelijk oude aardgasleidingen hergebruikt. Als dat niet mogelijk is, komt er een nieuwe leiding. Die wordt bij voorkeur aangelegd in een bestaande strook voor buisleidingen. Als dat ook niet kan, wordt gekeken naar een andere route, bijvoorbeeld langs bestaande of geplande ondergrondse leidingen. Tussen Zuidbroek en Mijnsheerenland komt een nieuwe waterstofleiding. In Mijnsheerenland sluit deze aan op de toekomstige leiding van de Delta Rhine Corridor. Deze leiding wordt ook onderdeel van Waterstofnetwerk Nederland. Voor het traject tussen Zuidbroek en Mijnsheerenland onderzoekt Hynetwork 3 mogelijke routes. Voor elke route is nu een breder zoekgebied vastgesteld. In een latere fase wordt duidelijk waar de leiding precies kan komen te liggen.

De industrie in Nederland is verantwoordelijk voor ongeveer 25 procent van de CO₂-uitstoot. Door waterstof te gebruiken als grondstof en brandstof, kan deze uitstoot in de industrie verminderd worden. Dit is belangrijk om de klimaatdoelstellingen te behalen en verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.

Meer informatie over de (online) informatiebijeenkomsten, de stappen in het proces en hoe er gereageerd kan worden op het plan ‘Voornemen en voorstel voor participatie’ staan op de website van RVO. Meer informatie over het project staat op de website van Hynetwork. Hier kunt u zich ook inschrijven voor een nieuwsbrief. Meer informatie over andere landelijke projecten die mogelijk invloed hebben op de Hoeksche Waard:

De overgang naar het gebruik van duurzame energie is belangrijk voor de toekomst van Nederland. Alleen zo zorgen we dat ook in de toekomst stroom uit onze stopcontacten blijft komen. We stoten minder CO₂ uit en Nederland blijft leefbaar voor generaties na ons. En we zorgen dat onze economie zich kan blijven ontwikkelen. Om duurzame energie te vervoeren zijn ook aanpassingen noodzakelijk in ons huidige energiesysteem. Gemeente Hoeksche Waard is net als verschillende andere gemeenten en regio’s in Nederland een belangrijke schakel in het nieuwe energiesysteem. Vanwege de centrale ligging tussen de haven van Rotterdam, (toekomstige) windparken op zee, hoogspanningsstations en industriegebieden meer landinwaarts zoals Moerdijk, krijgt de Hoeksche Waard in de komende jaren te maken met verschillende landelijke projecten voor het vernieuwen van het energiesysteem. Deze projecten worden gecoördineerd door het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG). Vanuit deze projecten is het mogelijk dat nieuwe (bovengrondse) hoogspanningsverbindingen en ondergrondse leidingen door een deel van de Hoeksche Waard gaan lopen. Of dat al bestaande netwerken worden uitgebreid.

Gemeente Hoeksche Waard volgt de ontwikkelingen binnen de verschillende landelijke projecten voor het vernieuwen van het energiesysteem nauwlettend. We kijken wat de belangen en mogelijke gevolgen zijn voor de Hoeksche Waard, het landschap en de plannen die de Hoeksche Waard zelf heeft. Deze brengen we onder de aandacht van het ministerie van KGG en betrokken netwerkbedrijven tijdens gesprekken en door te reageren op (formele) stukken. En we benadrukken dat het belangrijk is dat projecten in samenhang worden opgepakt, waarbij onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties goed worden betrokken en geïnformeerd. Voor alle projecten geldt dat de gemeente geen besluitvormende rol heeft.