Conceptverzoek (conceptaanvraag bouwplan)

Als u een bouwplan heeft en twijfelt of u dit mag uitvoeren, dan kunt u een conceptverzoek (vooroverleg) indienen. De gemeente kijkt dan met u mee naar de haalbaarheid van uw conceptplan. Hiervoor toetsen wij uw plan aan de regels van het omgevingsplan en de regels die gelden voor het uiterlijk van het bouwwerk.

Bij initiatieven voor woningbouwprojecten houden we vraag en aanbod goed in de gaten. We stemmen projecten af op de woningbehoefte per dorp. Heeft u een idee voor een woningbouwinitiatief in een bepaald dorp in de Hoeksche Waard? Dan kunt u hiermee te maken krijgen. Lees hier meer over onder het uitklapmenu ‘Kan ik voor elk dorp een woningbouwinitiatief indienen?’

Een conceptaanvraag kan alleen digitaal. Lukt het u niet om bij het Omgevingsloket alle gegevens en bijlagen mee te zenden, neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u verder.

Voor het conceptverzoek betaalt u leges. Deze worden deels verrekend wanneer u een omgevingsvergunning aanvraagt (die niet afwijkt van wat in uw conceptverzoek is behandeld). Lees hier meer over in onze legesverordening. In een enkel geval is het nodig om advies in te winnen van een derde (bijvoorbeeld Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid of de Agrarische Beoordelingscommissie). De kosten die hiervoor in rekening worden gebracht, berekenen wij wel door. Ook kan een uitspraak van het college van burgemeester en wethouders nodig zijn. In dat geval wordt een bedrag van € 250,- in rekening gebracht.

Wij beoordelen uw conceptaanvraag. Wanneer wij voor deze beoordeling nog nadere informatie of documenten nodig hebben, nemen wij contact met u op. Bij het beoordelen toetsen wij uw plan aan het omgevingsplan en de welstandseisen. Zo bekijken wij of een vergunning voor uw plan haalbaar is. Is uw plan niet haalbaar, dan adviseren wij u over mogelijke aanpassingen waarvoor wel een vergunning mogelijk is.

De behandeltijd van uw conceptverzoek voor een omgevingsvergunning is afhankelijk van hoe ingewikkeld de aanvraag is. 

Ingewikkeldere plannen worden op de intake- en omgevingstafel behandeld. Dit zijn vaak plannen waarbij de regelgeving waaraan getoetst moet worden ingewikkelder is. Of dat voor uw plan geldt, beoordelen we na het indienen van uw conceptverzoek. Op de pagina ‘Intake-en omgevingstafel’ leest u hier meer over.

Is uw plan eenvoudig en past het in de regels van het omgevingsplan? Vraag dan direct een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.

Om te voldoen aan de vraag naar woningen in de Hoeksche Waard, werkt de gemeente met een woningbouwprogrammering. Hiermee houden we vraag en aanbod goed in de gaten en stemmen projecten af op de woningbehoefte per dorp. Momenteel lopen er in bepaalde dorpen voldoende projecten. Daardoor gaat de focus voor nieuwe woningbouwprojecten uit naar andere dorpen. Zo blijft de woningvoorraad in de Hoeksche Waard in balans en kunnen we beter voldoen aan de vraag van onze inwoners. 

De gemeente zet actief in op de ontwikkeling van 5 dorpen waar juist nog ruimte en behoefte is aan woningbouw: Maasdam, Nieuw-Beijerland, Westmaas, Piershil en Zuid-Beijerland. In de andere dorpen lopen momenteel voldoende woningbouwprojecten of zijn voldoende woningbouwinitiatieven ontvangen. Voor die dorpen worden daarom voor de periode van 1 kalenderjaar, ingaande per 1 januari 2025, geen nieuwe (concept)verzoeken voor woningbouw behandeld. Bij een (concept)verzoek komt de aanvrager te weten of zijn plan wel of niet haalbaar is. Door voor deze dorpen geen nieuwe verzoeken aan te nemen, kunnen we lopende plannen sneller afhandelen en de geplande woningen sneller bouwen. Ook voorkomen we dat we meer bouwen dan er vraag is.

Buitengebied

Vanwege de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied zijn kleinschalige particuliere initiatieven beperkt toegestaan. Per 1 januari 2025 zijn per kalenderjaar maximaal 15 woningen toegestaan in het buitengebied in de hele Hoeksche Waard, waarbij een initiatief uit maximaal 5 woningen mag bestaan. 

Vragen? 

Heeft u vragen? Stuur een mail naar info@gemeentehw.nl. We nemen dan contact met u op.