Prestatieafspraken Wonen
HW Wonen, de Huurdersvereniging, WWZ-alliantie en gemeente Hoeksche Waard werken samen aan een vitale Hoeksche Waard. In onze dorpen staan voldoende betaalbare en duurzame koop- en huurwoningen, zodat onze huidige en toekomstige generaties goed kunnen wonen. In de prestatieafspraken 2025-2026 zijn afspraken gemaakt hoe we hier aan werken. Onze afspraken gaan over: beschikbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, Wonen met zorg en leefbaarheid.
Op 5 december ondertekenden gemeente Hoeksche Waard, HW Wonen, Huurdersvereniging Hoeksche Waard en zorg- en welzijnspartijen belangrijke afspraken voor de toekomst van de woningmarkt. In deze prestatieafspraken beloven zij te zorgen voor meer passende, levensloopbestendige, duurzame en betaalbare huurwoningen in een fijne woonomgeving.
Partijen sturen op snelle uitbreiding van de sociale kernvoorraad en de middenhuur in de Hoeksche Waard. Het doel is om te zorgen voor een continue nieuwbouwstroom in alle 14 dorpen met 2/3e betaalbare huur en 30% sociale huur. Het streven is dat uiteindelijk 30% van de totale woningvoorraad in de Hoeksche waard sociaal is. Op 31 december 2023 bestond de kernvoorraad uit 8.471 woningen en 558 middenhuur woningen. Bij het invulling geven aan de woningbouwopgave is het gemeentelijk woonbeleid ‘Uitvoeringsbepalingen wonen’ één van de leidende kaders.
Partijen streven ernaar dat de Hoeksche Waard in 2050 ‘klimaatneutraal’ is. Het gemeentelijk programmaplan Duurzaamheid is het kerndocument om de hoofdambitie ‘Hoeksche Waard klimaatneutraal in 2050’ waar te maken. Gemeente en HW Wonen werken samen aan de transitievisie warmte, het warmteprogramma en de regionale energiestrategie, om te komen tot een concrete wijkgerichte aanpak voor zowel het warmtevraagstuk als het aardgasvrij maken van woonwijken en het nationaal isolatieprogramma.
De Prestatieafspraken bevatten de afspraken voor 2025 en 2026 voor gemeente Hoeksche Waard. Ze beschrijven de volkshuisvestelijke prestaties die partijen de komende jaren samen willen leveren. Basis voor de afspraken zijn het gemeentelijk woonbeleid, de visie en uitvoeringsagenda wonen zorg en welzijn, de regionale Woondeal, de Nationale Prestatieafspraken, de Nationale Woon- en Bouwagenda, en de Rijksprioriteiten voor de volkshuisvesting.