Woningbouwprogrammering

Woningbehoefte inwoners Hoeksche Waard

Iedere gemeente maakt afspraken met de provincie over het aantal woningen dat gebouwd moet worden en waar. Deze afspraken staan in de Woningbouwprogrammering. We vinden het belangrijk dat de woningen die we bouwen, aansluiten bij de wensen en behoeften van de (toekomstige) inwoners van de Hoeksche Waard. Daarom is er een Woningbehoefteonderzoek gedaan. Dit Woningbehoefteonderzoek helpt ons om te bepalen welke woningbouwprojecten wij de komende 10 jaar willen (laten) bouwen.

Bij nieuwe woningbouwprojecten houden we vraag en aanbod goed in de gaten. We zorgen ervoor dat we bouwen wat nodig is in elk dorp. Deze plannen zijn te zien op de bouwkaart. Heeft u een idee voor een woningbouwproject in een bepaald dorp in de Hoeksche Waard? U kunt dit voorstel indienen. Lees meer hierover onder het kopje: ‘Kan ik voor elk dorp een woningbouwinitiatief indienen?’

Op de bouwkaart ziet u hoeveel woningen er volgens de plannen in de komende jaren in de verschillende dorpen gebouwd worden. De bouwkaart laat zien:

  • Gerealiseerd: de woningen die al gebouwd en opgeleverd zijn
  • Vergund/in aanbouw: de woningen binnen een project waarvoor het bestemmings- of omgevingsplan is vastgesteld en/of de vergunningen zijn verleend. Deze projecten zijn al in aanbouw of starten binnenkort.
  • Principemedewerking/in procedure: de woningbouwplannen waar de gemeente medewerking aan wil verlenen en die in procedure zijn. Die plannen zijn nu nog in voorbereiding en het bestemmings- of omgevingsplan is nog niet vastgesteld.

De bouwkaart wordt 2 keer per jaar geactualiseerd en op deze website gepubliceerd. U vindt de bouwkaart ook hieronder onder het kopje Documenten.

De woningbouwprogrammering is een vast onderdeel van het gemeentelijk woonbeleid. In de woningbouwprogrammering staan  voor de komende 10 jaar de plannen voor de bouw van nieuwe woningen en waar die binnen de gemeente worden gebouwd. Het zijn de afspraken tussen gemeente Hoeksche Waard en provincie Zuid-Holland. De plannen worden afgestemd op de kwantitatieve (hoeveel woningen) en kwalitatieve vraag (wat voor soort woningen). Dat is nodig om bijvoorbeeld overprogrammering te voorkomen, of er juist voor te zorgen dat er voldoende wordt gebouwd. Overprogrammering betekent dat er teveel woningen worden gebouwd of teveel van een bepaald type woningen. Het college actualiseert de woningbouwprogrammering jaarlijks.

Het Woningbehoefteonderzoek (aan wat voor soort woningen is waar behoefte) geeft richting aan wat er in het programma wordt opgenomen. Meer over het Woningbehoefteonderzoek kunt u hieronder lezen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met kwaliteit, zoals duurzaamheid, toekomstbestendigheid, meerwaarde voor de omgeving, de manier waarop de nieuwbouw past binnen het dorp of het landschap en de van de Hoeksche Waard (rust, ruimte en sterke gemeenschap) behoudt èn versterkt.

De woningbouwprogrammering is een dynamisch stuk. Het is een overzicht van ontwikkelplannen voor de komende 10 jaar met de aantallen en soorten woningen per dorp. Er zijn 3 soorten plannen:

  • harde plannen, met een vastgesteld/ onherroepelijk omgevingsplan of omgevingsvergunning;
  • zachte plannen, met een voorontwerp- of ontwerpomgevingsplan;
  • initiatieven, met een voorontwerp of principeverzoek.

Als er een nieuw plan is, dan wordt er getoetst of deze past bij de kwantitatieve en kwalitatieve behoefte en of deze binnen de programmering past.

Ieder jaar wordt de Woningbouwprogrammering bijgewerkt naar de nieuwe stand van zaken voor een periode van 10 jaar. De woningbouwprogrammering heeft geen directe juridische status. Aan vermelding op de lijst van ontwikkellocaties kunnen betrokken partijen geen rechten ontlenen; de aantallen woningen die bij elke locatie zijn genoemd zijn indicatief.

In het Woningbehoefteonderzoek  is onderzocht wat de woningbehoefte per dorp is en hoe deze zich ontwikkelt in de toekomst (10 jaar vooruit). Denk hierbij aan aantallen woningen, typen, huur of koop, prijsklassen en voor welke doelgroepen. Ook is er onderzocht wat de behoeften zijn op het gebied van wonen en zorg, speciale woonvormen of wonen voor speciale doelgroepen. Het Woningbehoefteonderzoek geeft richting aan de Woningbouwprogrammering. Het Woningbehoefteonderzoek staat onder het uitklapmenu ‘Documenten’.

Heeft u vragen over het Woningbehoefteonderzoek, de Woningprogrammering of wilt u deze inzien? Neem dan contact op met Barry Oudhuis, senior adviseur wonen bij gemeente Hoeksche Waard. U kunt hem telefonisch bereiken via 14 0186 of 088 – 647 38 18 of per e-mail barry.oudhuis@gemeentehw.nl.

Om te voldoen aan de vraag naar woningen in de Hoeksche Waard, werkt de gemeente met een woningbouwprogrammering. Hiermee houden we vraag en aanbod goed in de gaten en stemmen projecten af op de woningbehoefte per dorp. Momenteel lopen er in bepaalde dorpen voldoende projecten. Daardoor gaat de focus voor nieuwe woningbouwprojecten uit naar andere dorpen. Zo blijft de woningvoorraad in de Hoeksche Waard in balans en kunnen we beter voldoen aan de vraag van onze inwoners. 

De gemeente zet actief in op de ontwikkeling van 5 dorpen waar juist nog ruimte en behoefte is aan woningbouw: Maasdam, Nieuw-Beijerland, Westmaas, Piershil en Zuid-Beijerland. In de andere dorpen lopen momenteel voldoende woningbouwprojecten of zijn voldoende woningbouwinitiatieven ontvangen. Voor die dorpen worden daarom voor de periode van 1 kalenderjaar, ingaande per 1 januari 2025, geen nieuwe (concept)verzoeken voor woningbouw behandeld. Bij een (concept)verzoek komt de aanvrager te weten of zijn plan wel of niet haalbaar is. Door voor deze dorpen geen nieuwe verzoeken aan te nemen, kunnen we lopende plannen sneller afhandelen en de geplande woningen sneller bouwen. Ook voorkomen we dat we meer bouwen dan er vraag is.

Buitengebied

Vanwege de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied zijn kleinschalige particuliere initiatieven beperkt toegestaan. Per 1 januari 2025 zijn per kalenderjaar maximaal 15 woningen toegestaan in het buitengebied in de hele Hoeksche Waard, waarbij een initiatief uit maximaal 5 woningen mag bestaan. 

Vragen? 

Heeft u vragen? Stuur een mail naar info@gemeentehw.nl. We nemen dan contact met u op.