Nieuw mobiliteitsplan voor de Hoeksche Waard

Om de Hoeksche Waard ook de komende jaren aantrekkelijk te houden om te wonen, te leven, te werken, te ondernemen en te bezoeken is een goede bereikbaarheid erg belangrijk. Hoe wij de komende jaren aan de slag gaan met mobiliteit (verkeer en vervoer) staat in het nieuwe Mobiliteitsplan Hoeksche Waard.

Nu er een duidelijke visie ligt op het gebied van mobiliteit gaan wij aan de slag met het uitvoeringsprogramma. Dit programma geeft een overzicht van gewenste maatregelen om onze doelen en ambities uit het mobiliteitsplan te behalen. Net als bij het mobiliteitsplan vragen wij inwoners en belanghebbende partijen met ons mee te denken.

De afgelopen jaren is de werkgelegenheid en het aantal inwoners in de Hoeksche Waard flink gegroeid. We werken hard aan een klimaatneutrale en duurzame Hoeksche Waard. Maar de komende jaren bouwen we ook veel woningen. Extra woningen zorgen ook voor extra inwoners. En die inwoners gaan ook ergens naar toe, naar hun werk, school of vrijetijdsactiviteiten. Dat zorgt dus voor extra verkeersbewegingen. Verkeersbewegingen met de auto vragen om goede wegen en parkeervoorzieningen. Voor fietsers gaat het daarbij om snelle en veilige verbindingen in en tussen de dorpen. Voor gebruikers van openbaar vervoer is de bereikbaarheid van voorzieningen belangrijk en de snelheid waarmee deze bereikt worden. Al deze verkeersbewegingen hebben invloed op de ruimte die beschikbaar is op ons eiland én op onze klimaatdoelen. De Hoeksche Waard is bereikbaar via de Heinenoordtunnel en Kiltunnel, de Haringvlietbrug en de veerpont bij Spijkenisse. De N217 is, zeker in de noordrand, de belangrijkste verkeersader, met daaromheen veel dijken en polderwegen. Die dijken en polderwegen geven de Hoeksche Waard karakter en charme. Maar brengen ook uitdagingen met zich mee. Ze zijn vaak niet berekend op een grote hoeveelheid (zwaar) verkeer. Maar ook het bereikbaar houden van de dorpen onderling, de veiligheid voor verkeersdeelnemers (zowel gemotoriseerd als op de fiets) en de leefbaarheid zijn belangrijke aandachtpunten. Om de Hoeksche Waard ook de komende jaren aantrekkelijk te houden om te wonen, te leven, te werken, te ondernemen en te bezoeken is een goede bereikbaarheid erg belangrijk. Hoe wij de komende jaren aan de slag willen gaan met mobiliteit (verkeer en vervoer) in de Hoeksche Waard komt te staan in het nieuwe Mobiliteitsplan Hoeksche Waard.

De gemeenteraad stelde op dinsdag 18 februari 2025 het Mobiliteitsplan Hoeksche Waard vast. In het mobiliteitsplan staat beschreven op welke punten de gemeente de komende jaren gaat inzetten voor een bereikbare, verkeersveilige en leefbare Hoeksche Waard. Het plan beschrijft de ambities en doelen voor mobiliteit in onze gemeente.

Aantrekkelijke dorpen en leefbare dijken

Waar het kan verlagen we de snelheid, weren we doorgaand verkeer en stellen we voetgangers en fietsers centraal bij de inrichting van wegen en openbare ruimte in de dorpen. Dit draagt bij aan een aantrekkelijke woonomgeving waar mensen graag verblijven en zich veilig voelen. Om de leefomgeving voor de bewoners op de dijken veiliger en rustiger te maken introduceren we verkeersluwe gebieden. Hier zetten we in op het verminderen van verkeer dat er geen bestemming heeft. Dit gaan we stapsgewijs doen. Op die manier zorgen we ook voor aantrekkelijke en veilige fietsroutes.

Verbonden buitengebieden en een bereikbare Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard is een groot gebied waarbij de dorpen en buurtschappen met elkaar verbonden zijn met een uitgebreid netwerk van (dijk- en polder)wegen. Deze zijn niet altijd optimaal ingericht om al het gemengde verkeer (fietsers, auto’s, vrachtwagens, landbouwvoertuigen) op een veilige manier af te wikkelen. Daarom willen we het verkeer zo veel mogelijk leiden naar wegen die daarvoor geschikt zijn. Daarnaast werken we ook aan veilige en aantrekkelijke fietsroutes.

Fietsers en gemotoriseerd verkeer kunnen we niet overal scheiden. We richten ons daarom eerst op verbindingen met veel fietsers, zoals woon-werkverbindingen, scholierenroutes en hoofdfietsroutes met veel verkeer of landbouwverkeer. Denk hierbij aan de route Strijen-Klaaswaal/Oud-Beijerland waar elke dag gemiddeld 200 scholieren fietsen.

Om iedereen goede reismogelijkheden te bieden, overwegen we een publiek vervoersysteem waarbij de verschillende aanbieders meer met elkaar samenwerken om het publiek vervoer voor onze inwoners makkelijker toegankelijk te maken en efficiënter in te zetten.

Het Mobiliteitsplan Hoeksche Waard vindt u bij ‘Documenten’.

Het concept Mobiliteitsplan Hoeksche Waard lag ter inzage

Het concept mobiliteitsplan lag van donderdag 3 oktober tot en met woensdag 13 november 2024 ter inzage. Tijdens deze periode kon iedereen een zienswijze indienen. Wij ontvingen verschillende zienswijzen. De zienswijzen gaven aanleiding om het mobiliteitsplan op een paar punten aan te passen. U kunt in de nota van beantwoording zienswijzen lezen hoe wij deze zienswijzen hebben verwerkt. U vindt deze stukken bij ‘Documenten’.

Op 18 februari 2025 stelde de gemeenteraad het nieuwe Mobiliteitsplan Hoeksche Waard vast. Dit plan gaat over de doelen en ambities die wij in 2040 bereikt willen hebben op het gebied van mobiliteit. Om die doelen te bereiken stelden wij een concept Uitvoeringsprogramma Mobiliteit op. Hierin staan de concrete maatregelen die wij de komende jaren willen uitvoeren. Het concept uitvoeringsprogramma is nu klaar en ligt vanaf donderdag 10 juli tot en met woensdag 3 september voor 8 weken ter inzage.

Het uitvoeringsprogramma

Na de vaststelling van het mobiliteitsplan startten wij met het opstellen van een totaallijst aan maatregelen om de doelen uit het mobiliteitsplan te halen. Om te bepalen welke maatregelen nodig zijn, voerden wij meerdere analyses uit naar onveilige wegen en kruispunten, de veiligheid van fietsroutes van scholieren, de inrichting van ‘grijze 50 km/u wegen’, de doorstroming op de hoofdwegen en de veiligheid op (dijk)wegen in het buitengebied. De uitkomsten vergeleken we met de toekomstbeelden uit het mobiliteitsplan. Dit leidde tot een lijst van gewenste maatregelen. Die lijst is vervolgens in overleg met inwoners en belanghebbende partijen verder uitgewerkt en ingedeeld. Voorbeelden van maatregelen die wij de komende tijd oppakken zijn het herinrichten van de Spuidijk bij Nieuw-Beijerland, het instellen van een verkeersluw gebied tussen ’s-Gravendeel en Strijen of het verbeteren van de fietsverbinding Hoeksedijk/Maasdamsedijk in Puttershoek. Sommige maatregelen gaan wij verder onderzoeken of voorleggen bij andere wegbeheerders.

Samenstelling maatregelen

Omdat wij niet alle maatregelen tegelijk uit kunnen voeren, legden wij een aantal uitgangspunten vast. Met deze uitgangspunten konden wij alle maatregelen indelen werkpakketten en onderverdelen in categorieën. Een categorie geeft aan waar de maatregel een bijdrage aan levert en zorgt voor een duidelijk overzicht waarin een bepaalde maatregel valt. Het gaat om de volgende categorieën:

  • Aantrekkelijke dorpen
  • Leefbare en veilige dijk- en polderwegen
  • Fiets
  • Openbaar vervoer
  • Gemotoriseerd verkeer (incl. vrachtverkeer en landbouwverkeer)
  • Duurzaamheid
  • Gedrag
  • Overige maatregelen

De geselecteerde maatregelen zijn ingedeeld in werkpakketten voor de korte (tot 5 jaar), middellange (5-10 jaar) en lange termijn (10 jaar en verder). Deze indeling is gebaseerd op onder andere urgentie en participatie-uitkomsten. Daarnaast worden maatregelen ook gecombineerd via ‘werk-met-werk’ waarbij de planning van wegenonderhoud leidend is. Tot slot hebben zijn er lopende projecten die een eigen planning hebben.

Inwoners dachten met ons mee

Ook bij het opstellen van dit uitvoeringsprogramma vroegen wij inwoners om mee te denken over de uitgangspunten en maatregelen om onze doelen te bereiken. Via een focusgroep van ongeveer 25 inwoners uit de verschillende dorpen/buurtschappen, waarvoor iedereen zich kon aanmelden, organiseerden wij 2 bijeenkomsten. Uit de eerste sessie kwamen duidelijke prioriteiten van de inwoners naar voren waarmee rekening is gehouden in het opstellen van de werkpakketten. Eenzelfde soort sessie organiseerden we ook met de leden van de gemeenteraad. Tijdens een tweede sessie met de inwoners lichtten we toe hoe we op basis van onder andere de prioriteiten uit de eerste sessie zijn gekomen tot een eerste aanzet voor de werkpakketten.

Daarnaast was er een bijeenkomst met belanghebbende partijen, waaronder provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta, Reizigersoverleg Hoeksche Waard Goeree-Overflakkee, Adviesraad Sociaal Domein Hoeksche Waard, Fietsersbond, Collectief Veilige Dijken Hoeksche Waard en hulpdiensten. Hier werden ideeën, opmerkingen en aandachtspunten voor het uitvoeringsprogramma opgehaald.

De ingebrachte informatie uit de bijeenkomsten is afhankelijk van de inhoud verwerkt in het concept uitvoeringsprogramma.

Het concept uitvoeringsprogramma mobiliteitsplan ligt vanaf donderdag 10 juli tot en met woensdag 3 september ter inzage. Inwoners en belanghebbenden kunnen hun reactie aan ons laten weten door het indienen van een schriftelijke zienswijze.

Iedereen kan een zienswijze (bij voorkeur schriftelijk) indienen tijdens de periode dat het concept Uitvoeringsprogramma Mobiliteit ter inzage ligt. U kunt uw zienswijze digitaal indienen via het daarvoor bestemde webformulier. U vindt het webformulier via deze link. Hiervoor moet u inloggen met DigiD. Het indienen van een zienswijze per e-mail is niet mogelijk.

U kunt uw zienswijze ook met een brief indienen. U kunt uw brief richten aan:
Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Hoeksche Waard
Postbus 2003
3260 EA Oud-Beijerland

Onder vermelding van ‘zienswijze concept Uitvoeringsprogramma Mobiliteit’.
Alle reacties worden beantwoord en afhankelijk van de inhoud wel of niet verwerkt in het definitieve uitvoeringsprogramma.

Op dinsdag 15 juli organiseren wij een inloopavond. Tussen 19.00 uur en 21.00 uur kunt u in het gemeentehuis in Oud-Beijerland het concept Uitvoeringsprogramma Mobiliteit bekijken. Via presentatieborden krijgt u een beeld van de inhoud van het uitvoeringsprogramma. Medewerkers van de gemeente en Goudappel zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden. U bent van harte welkom.

Eerder besluitvorming raad over mobiliteitsplan Hoeksche Waard

De gemeenteraad stelde in haar vergadering van 7 november 2023 de startnotitie voor het Mobiliteitsplan Hoeksche Waard vast. De startnotitie vindt u bij ‘Documenten’.           

Tijdens de raadsvergadering van 23 april 2024 stelde de raad de keuzenotitie over het Mobiliteitsplan Hoeksche Waard geamendeerd vast. Zowel de keuzenotitie als het amendement werden aangenomen door de raad. De raad heeft hiermee keuzes gemaakt om kaders en een koers mee te geven aan het college voor de invulling van het mobiliteitsplan.

De raad koos onder meer voor meer aandacht voor lopen en fietsen en het herinrichten van bepaalde 50km/uur-wegen naar 30km/uur-wegen. Ook wenst de raad dat verschillende verkeerssoorten, zoals fietsen en auto’s, meer gescheiden worden en dat het fietsgebruik gestimuleerd wordt. Verder koos de raad voor het verder ontwikkelen van de huidige hoofdwegenstructuur op het eiland, wat ook wel de ‘vorkstructuur’ wordt genoemd. Met het amendement besloot de raad ook om de veelgebruikte, doorgaande routes aan de zuidrand van Hoeksche Waard waar nodig uit te breiden of aan te passen, ter bevordering van de verkeersveiligheid. De keuzenotitie vindt u bij ‘Documenten’.          

Daarna werkten wij aan een nieuw Mobiliteitsplan Hoeksche Waard. In dit plan staat op welke punten de gemeente de komende jaren gaat inzetten op het gebied van mobiliteit. Het concept Mobiliteitsplan Hoeksche Waard lag 6 weken ter inzage. Alle zienswijzen werden beantwoord en afhankelijk van de inhoud wel of niet verwerkt in het mobiliteitsplan.