Houtstook

Een open haard, vuurkorf of barbecue aansteken zorgt voor extra warmte en gezelligheid. Het stoken van zo’n vuurtje heeft ook een andere kant. Want waar vuur is, is rook. En die rook kan in de omgeving zorgen voor overlast. Rook is slecht voor de gezondheid en voor de kwaliteit van de lucht. De rook die ontstaat bij het verbranden van hout, zorgt dat er fijnstof in de lucht terechtkomt. Dat is voor uzelf en voor uw omgeving ongezond. Mensen die problemen hebben met hun luchtwegen zijn hiervoor extra gevoelig. Zij hebben meer en eerder klachten van houtrook, ook bij kleine hoeveelheden.

Stookwijzer

Wilt u een open haard, vuurkorf of barbecue aansteken? Bekijk dan eerst de Stookwijzer. Zo weet u wanneer het vuur beter uit kan blijven.

  1. Schoorsteen en rookkanaal moeten goed afgestemd zijn op haard of kachel

    Met een goed afgestemde en geïsoleerde schoorsteen of rookkanaal worden de rookgassen op de juiste manier afgevoerd. Dit is belangrijk voor het voorkomen van schoorsteenbranden en voor de eigen gezondheid.

  1. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes

    Het vuur aanmaken met vloeibare stoffen is niet toegestaan. Een goede methode is beginnen met dik hout op de as, daarop losse houtjes en aanmaakblokjes en dit aansteken.

  1. Stook alleen droog hout en zet luchttoevoer en klep helemaal open

    Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Hakt u zelf hout? Laat het dan minimaal 2 jaar drogen.

  1. Gebruik nooit geverfd hout of papier

    In geïmpregneerd hout zitten veel lijmstoffen. Bij verbranding kunnen dan zeer schadelijke stoffen vrijkomen. Papier en karton geven veel rook.

  1. Stook niet bij mistig en windstil weer

    De rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Een windkracht van minder dan 2 op de schaal van Beaufort wordt beschouwd als windstil weer.

  1. Ventileer het huis tijdens het stoken

    Een houtkachel verbruikt minder lucht dan een open haard. Ventileer uw woning voortdurend door een raam of deur op een kier te zetten. Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.

  1. Controleer de kleur van het vuur

    Gekleurde rook (wit, grijs, zwart, blauw) duidt erop dat de verbranding slecht is. De vlam in de houtkachel moet heldergeel zijn en niet flakkeren.

  1. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen

    Laat dit doen door een erkende vakman. Bij veel inboedelverzekeringen is het laten vegen van de schoorsteen zelfs verplicht.

  1. Stook niet iedere dag en niet langer dan 4 uur op één dag

    Zo behoudt u een goede relatie met uw buren en omgeving. Zijn er klachten over houtstook? Houd dan een stooklogboek bij, zodat duidelijk wordt of de klachten overeenkomen met de tijdstippen waarop u stookt.

Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? In veel gevallen heeft een kachel dan een te grote capaciteit. Het wordt al snel te warm tijdens het stoken, waardoor het vuur wordt getemperd. Echter komen er dan veel meer schadelijke stoffen vrij, omdat er dan sprake is van onvolledige verbranding. Stook dan met minder hout en laat het houtvuur vanzelf uitbranden.

De Stookwijzer geeft 6 uur van tevoren aan dat er een code rood aankomt. Ook vindt u er informatie over wanneer en hoe lang code rood van kracht zal zijn. Daarnaast is het mogelijk om notificaties te ontvangen over wanneer het vuur beter uit kan blijven.

Code rood van de Stookwijzer is een waarschuwing die wordt afgegeven wanneer de omstandigheden ongunstig zijn en houtrook niet goed verwaait. Of wanneer de luchtkwaliteit onvoldoende of slecht is. Gemeente Hoeksche Waard vraagt bij een code rood om rekening te houden met uw buren en niet te stoken tijdens deze ongunstige weersomstandigheden.

Code oranje van de Stookwijzer is een waarschuwing die aangeeft dat de weersomstandigheden niet optimaal zijn voor het stoken. Bijvoorbeeld omdat de luchtkwaliteit al matig is. Gemeente Hoeksche Waard adviseert bij een code oranje om terughoudend te zijn met stoken.

Gemeente Hoeksche Waard informeert inwoners over de risico’s van houtstook en moedigt hen aan om de Stookwijzer te raadplegen, hun stookgedrag hierop aan te passen en rekening te houden met hun omgeving.

Daarnaast richten wij ons op onderzoek naar aanleiding van binnengekomen klachten over houtstook. Indien nodig wordt buurtbemiddeling ingezet om de situatie in uw omgeving bespreekbaar te maken en de overlast door houtstook samen met uw buren op te lossen.

Inwoners die last ervaren wanneer er in de omgeving gestookt wordt, kunnen het beste eerst met de stoker in gesprek. Een goed gesprek en het maken van een aantal afspraken is meestal al genoeg om de overlast te verminderen. U kunt ook een stooklogboek bijhouden om te laten zien wanneer u met name last heeft. Heeft het bijvoorbeeld te maken met een bepaalde windrichting? De kachel altijd en helemaal uitlaten is niet realistisch, rekening houden met elkaar wel. Komt u er samen niet goed uit? Dan kunt u Buurtbemiddeling Hoeksche Waard vragen om hierbij te ondersteunen. Levert dit helaas ook niets op? Meld dan de overlast bij team Toezicht & Handhaving via telefoonnummer 14 0186. De gemeente of Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid komt dan langs voor een controle of om met u een bemiddelingstraject te bespreken. Gezondheidsklachten of overlast door het stoken kunt u ook bij de GGD melden. De GGD kan meedenken over een mogelijke aanpak van het probleem.

Kijk voor meer informatie over houtstook op de website van Milieu Centraal. Of kijk op de website van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Ook daar is veel informatie te vinden over het behouden van een schone lucht.