Beschermd wonen (Wmo)

Beschermd wonen is een tijdelijke regeling voor iedereen die niet (meer) zelfstandig kan wonen vanwege psychische en/of psychosociale problematiek of een licht verstandelijke beperking. De psychische aandoening/beperking moet zijn vastgesteld (diagnose niet ouder als 2 jaar) door bijvoorbeeld een arts, psychiater, ggz-psycholoog of verpleegkundige en/of specialist. Beschermd wonen via de Wmo is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar die 24-uurs toezicht nodig hebben (7 dagen per week), problemen ervaren op verschillende leefgebieden en hierdoor zorg en toezicht in de nabijheid nodig hebben.  

Beschermd wonen is een gezamenlijke regeling van de gemeenten Hoeksche Waard, Nissewaard, Goeree-Overflakkee en Voorne aan Zee. Waarbij gemeente Nissewaard onderzoekt of u in aanmerking komt voor beschermd wonen. 

Als begeleiding thuis niet voldoende is, kunnen wij nagaan of u in aanmerking komt voor beschermd wonen (onder toezicht). Daarbij onderzoeken we of gebruikelijke hulp, mantelzorg, netwerk en/of voorliggende voorzieningen wel/niet passend zijn. Als de belemmeringen op te lossen zijn op grond van de Zorgverzekeringswet, Jeugdwet, WLZ, Wet forensische Zorg of Wet Verplichte GGZ komt u niet in aanmerking voor beschermd wonen. 

Als thuis wonen niet meer kan, wordt er een kamer aangeboden in een instelling of wooninitiatief. Hier worden de bewoners intensief ondersteund in de dagelijkse activiteiten. Er wordt gezorgd voor een stabiele omgeving, dagelijkse regelmaat en een zinvolle dagbesteding; er wordt gewerkt vanuit de mogelijkheden. Het doel is om binnen 2 jaar zelfstandig te wonen. Er moet een perspectief zijn op herstel en zelfstandig wonen. Beschermd wonen is een tijdelijke regeling.

Afhankelijk van de behoeften en het aanbod van de woonvorm kan er ook begeleiding zijn bij het huishouden, het maken van sociale contacten en eventuele verzorging en verpleging. Klinische opname of wonen op een gesloten afdeling valt niet onder beschermd wonen. 

U kunt met veel uiteenlopende problemen eventueel aanspraak maken op beschermd wonen. Gemeente Hoeksche Waard screent daarvoor uw situatie om te kijken of u in aanmerking komt voor beschermd wonen.  

De uiteindelijke toegang tot beschermd wonen in deze regio wordt bepaald door centrumgemeente Nissewaard. Deze gemeente onderzoekt uw aanvraag. En als u in aanmerking komt, dan verstrekken zij ook de voorziening aan u. De gemeente zal hiervoor een bijdrage in de kosten vragen. 

Meer informatie vindt u op de website van Nissewaard.

Stap 1: u neemt contact op met de gemeente 

  • U kunt bellen met gemeente Hoeksche Waard via telefoonnummer 14 0186 of 088-6473647 (dit kan op werkdagen tussen 08.30 en 13.00 uur) of mailen naar contactwmo@gemeentehw.nl. 
  • Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag dat ook voor u doen (bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger). 
  • Heeft u niemand in uw omgeving die u met de melding kan helpen? Stichting MEE biedt gratis cliëntondersteuning en kan u met de hulpvraag helpen. Het telefoonnummer is 0181 – 33 35 07.  
  • U mag een persoonlijk plan maken als u een melding doet bij de gemeente, maar dit is niet verplicht. Lever het plan in uiterlijk 7 dagen nadat u melding heeft gedaan. De gemeente bespreekt dit dan met u. Ons mailadres is contactwmo@gemeentehw.nl ons postadres is Postbus 2003, 3260 EA Oud-Beijerland. 

Stap 2: de gemeente maakt een afspraak voor een onderzoek.  

  • De aandachtsfunctionaris Beschermd Wonen neemt contact met u op om uw situatie te bespreken; 
  • U geeft aan waar u hulp bij nodig hebt; 
  • Is beschermd wonen voor u de beste optie? Dan geeft de Wmo klantmanager dit door aan gemeente Nissewaard. Zij zullen de aanvraag afhandelen.  

Contact opnemen

Als u meer informatie wilt over beschermd wonen, kunt u contact opnemen met gemeente Hoeksche Waard via telefoonnummer 14 0186 of 088-6473647 (dit kan op werkdagen tussen 08.30 en 13.00 uur) of mailen naar contactwmo@gemeentehw.nl. 

Privacyverklaring

In de privacyverklaring van gemeente Hoeksche Waard leest u hoe wij omgaan met uw gegevens.