Buurtgezinnen
Buurtgezinnen is een initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en vriendschappelijk.
Als u merkt dat de problemen zich opstapelen in uw gezin en het lukt u niet meer om genoeg tijd en aandacht aan uw kinderen of uzelf te besteden. Uw eigen netwerk van familie en vrienden is klein of heeft niet de mogelijkheden om te helpen.
Twijfelt u of Buurtgezinnen iets voor u is? Neem contact op met Thirza Barth (coördinator Buurtgezinnen) via 06-43139468 of thirza@buurtgezinnen.nl.
Als u graag een ander gezin wil helpen en met liefde uw tijd en aandacht wil delen. Gezinnen met (uitwonende) kinderen, maar ook stellen zonder kinderen met opvoedervaring zijn van harte welkom om zich aan te melden!
Vraag- en steungezinnen kunnen zich aanmelden via de website van Buurtgezinnen.
Mocht u vragen hebben of meer informatie willen, neem contact op met Thirza Barth (coördinator Buurtgezinnen) via 06-43139468 of thirza@buurtgezinnen.nl. Kijk ook op de website van Buurtgezinnen of volg Buurtgezinnen op Facebook.
Stichting Buurtgezinnen koppelde eind vorig jaar voor de 50e keer in de Hoeksche Waard een gezin met een hulpvraag aan een gezin dat steun wil bieden. Met taart en een bezoek van wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat (Jeugd en Inclusieve samenleving) werd dat gevierd. Buurtgezinnen maakt sinds maart 2021 in de Hoeksche Waard het verschil in het leven van kinderen en gezinnen in de buurt. “Die 50 matches laten maar weer zien dat we in de Hoeksche Waard naar elkaar omkijken en er voor elkaar zijn. Daar ben ik trots op en blij mee”, aldus de wethouder.
Buurtgezinnen koppelt vraaggezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel steungezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. In Boezem & Co in Oud-Beijerland vertelden 4 moeders aan wethouder Blaak-van de Lagemaat hoe Buurtgezinnen hun leven heeft veranderd. En dat is best moedig. Het valt niet mee om te zeggen dat je een steuntje nodig hebt bij het opvoeden van je kinderen, ook al is dat tijdelijk. Moeders Joyce en Rieneke stapten over die drempel heen en zijn dankbaar dat ze nu af en toe hun handen vrij hebben.
2 steungezinnen en 2 vraaggezinnen vertellen hun verhaal
Lianne van Rossum en Joyce Stouten zijn sinds mei 2022 aan elkaar gekoppeld. Lianne vangt eens per maand op zaterdag het 9-jarige zoontje van Joyce op. Soms blijft hij een nachtje logeren en met verjaardagen en vakanties komt hij wat vaker. Ook Lianne van Dam en Rieneke de Kreek zijn via Buurtgezinnen aan elkaar gekoppeld. Lianne vangt sinds februari 2022 om de week een dagdeel het middelste zoontje (4 jaar) van Rieneke op.
In het gezin van Joyce speelden meer problemen waarvoor ze al hulp kregen. De hulp van Buurtgezinnen was een welkome aanvulling daarop. “Onze oudste had vaak alleen zijn zusje om zich heen. Nu kan hij met Liannes kinderen spelen en ziet hij hoe het in een ander gezin gaat. Ik vond het spannend, maar er was al snel een klik. Mijn zoontje kijkt ernaar uit om naar ze toe te gaan.”
Een gezin helpen waarin het wat minder lekker loopt
Lianne van Rossum heeft 2 zonen van 10 en 13. “Wij waren net verhuisd. Mijn man en ik voelden ons gezegend met wat we hadden. We vonden het mooi om dit gevoel te delen met een gezin dat wel wat steun kan gebruiken. Nadat Thirza Barth (coördinator Buurtgezinnen in de Hoeksche Waard) langs was gekomen, maakten we kennis met Joyce en de kinderen. Ik vind het bijzonder dat we elkaar zo hebben leren kennen. Dat was anders niet gebeurd.” Volgens Joyce brengt het niet alleen vriendschap voor de kinderen, maar bouwen Lianne en zij ook een band met elkaar op. “Het geeft mij bovendien heel veel rust. Ik kan daardoor af en toe met mijn man alleen zijn, zonder de kinderen. En het is fijn dat iemand ons kan helpen als dat nodig is.”
Pittig gezin en klein netwerk
Ook Rieneke klopte aan bij Buurtgezinnen. “Aan de 3 kinderen (3, 4 en 6 jaar) hebben we onze handen vol. Vooral de problemen rondom de middelste maken het zwaar. Mijn netwerk is niet zo groot. We zochten iemand die ons op onverwachte knelmomenten kon ondersteunen, wanneer mijn ouders dat even niet konden.” Rieneke had via de kerk al contact met Lianne. Lianne werkt 2 dagen in de week en heeft ook 3 kinderen (2, 6 en 12 jaar). Ze is altijd bezig en toch begon het te kriebelen toen hun jongste 1 jaar was. “Ik wist niet precies wat ik wilde. Totdat ik op Facebook iets over Buurtgezinnen zag voorbijkomen. Het is fijn dat ik nu structureel iets voor het gezin van Rieneke kan betekenen. Ik houd ervan als er iets onverwachts gebeurt en weet dat goed te combineren met mijn werk.”
“Zonder hun hulp had het er bij ons nu heel anders voor gestaan”, geeft Rieneke aan. “Door hen was er regelmatig even lucht en konden we onze problematiek aanpakken. Juist die oplaadmomenten tussendoor zijn zo belangrijk. Het was moeilijk om aan de bel te trekken. Je geeft toch de zorg voor je kinderen uit handen.”
Het kan iedereen overkomen
Coördinator Thirza Barth besluit: “Buurtgezinnen is laagdrempelig, er hoeft niet gelijk professionele hulp aan te pas te komen en de kinderen worden in een huiselijke sfeer opgevangen. Veel steungezinnen willen iets voor een ander betekenen. Vraaggezinnen zijn overbelast, bijvoorbeeld door kinderen met extra zorg, werkloosheid, gezondheidsproblemen, echtscheiding of rouw. Soms lukt het niet om dat zelf te behappen en heb je weinig mensen om op terug te vallen. Dat kan iedereen overkomen!”
Meer weten over Buurtgezinnen, een hulpvraag of aanmelden als steungezin?
Kijk voor meer informatie of aanmelden op de website buurtgezinnen of volg ze op Facebook. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de lokale coördinator Thirza Barth (06 – 43 13 94 68 of thirza@buurtgezinnen.nl) of Sofie de Wolf (06-51285820 of sofie@buurtgezinnen.nl).