Bouwtekeningen

In de Hoeksche Waard staan veel woningen en gebouwen. Hoewel in de 19e eeuw al sprake was van verplichte bouwaanvragen met een tekening, is tot de invoering van de Woningwet in 1901 toch niet alles bewaard. De meeste bouwvergunningen die worden bewaard zijn dan ook van na 1901. Bij het archief wordt bij het begrip bouwvergunning vaak als eerste gedacht aan de tekeningen. Maar een tekening is eigenlijk alleen een bijlage bij de afgegeven bouwvergunning.

Het bewaren van bouwvergunningen is niet verplicht. Vanwege de cultuur-historische waarde is het een goede gewoonte de bouwvergunningen toch voor altijd te bewaren. Dossiers van bouwaanvragen waarvoor géén vergunning is gegeven, worden niet bewaard, maar na een voorgeschreven termijn vernietigd. In een dossier van een bouwvergunning is de aanvraag, eventuele correspondentie, de goedkeuring en bijna altijd de tekening opgeborgen.

De gemeentelijke archieven bevatten over het algemeen bouwvergunningen vanaf 1920-1930. Na de herindeling van 2019 is door de gemeente een  groot deel gedigitaliseerd. Via de website kunt u de bouwtekeningen aanvragen wanneer deze al gescand zijn. Bij goedkeuring krijgt u de scans via een downloadlink kosteloos toegestuurd.

Wilt u naar aanleiding van een publicatie een bouwplan bekijken? Of heeft u een bouwtekening of constructiegegevens nodig van uw pand? Dan kunt u deze met een e-formulier bij ons opvragen. De meeste documenten hebben wij in ons archief.

Van de gemeente Piershil is naast het overbrengen van de fysieke bouwvergunning ook de digitale variant overgedragen aan Regionaal Archief Dordrecht. Deze bouwvergunningen uit de periode 1930-1983 zijn hierdoor direct in te zien.

Wij wijzen u erop dat bouwtekeningen auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn. U bent zelf verantwoordelijk voor de naleving van het auteursrecht bij gebruik, vermenigvuldiging, verspreiding van bouwtekeningen.

Bekijk de bouwvergunningen van Piershil op de website van het Regionaal Archief.

Wanneer u de originele bouwvergunning wilt inzien, kan dat op de studiezaal van het Regionaal Archief Dordrecht. Houd er rekening mee dat het tijd kost om archiefstukken op te vragen en in te zien.