Gladheidsbestrijding

Op grond van de Wegenwet en de Gemeentewet moeten wij ervoor zorgen dat onze wegen in goede staat zijn. Dat betekent dat we tijdens de winterperiode ook een verantwoording hebben bij de bestrijding van gladheid.

In de Hoeksche Waard is een samenwerking tussen wegbeheerders van de gemeente, provincie en het waterschap. Op basis van weersverwachtingen en temperatuurmetingen wordt bepaald of een strooiactie ingezet moet worden. Met een centrale melding gaan deze wegbeheerders dan op pad om te strooien. Zo worden op elkaar aansluitende wegen tegelijk gestrooid en komt u niet voor verrassingen te staan wanneer u de bebouwde kom verlaat of inrijdt.

De gemeente zorgt ervoor dat wegen binnen de bebouwde kom van elk dorp gestrooid worden. Helaas kunnen niet al onze wegen worden gestrooid en daarom hebben we gekeken welke wegen voorrang moeten krijgen. Het uitgangspunt daarbij is dat eerst wegen met het meeste verkeer worden aangepakt. We hebben onze strooiroutes onderverdeeld in 2 urgenties. De wegen met het meeste verkeer vallen onder de zogenoemde ‘1e urgentie strooiroute’. Deze route wordt gestrooid na een centrale melding. Bij langdurige en/of aanhoudende gladheid kunnen we (zelf) overgaan tot het strooien van de ‘2e urgentie strooiroute’.

1e urgentie strooiroute

Hoofdroutes in onze dorpen hebben de hoogste prioriteit. Deze wegen en fietspaden worden gestrooid na een centrale melding. Dit zijn alle doorgaande wegen, bus- en wijkontsluitingswegen en doorgaande fietspaden. Om hier goed te kunnen strooien worden de paaltjes tussen 1 november en 1 april tijdelijk verwijderd.

2e urgentie strooiroute

Bij langdurige en/of aanhoudende gladheid kunnen we zelf overgaan tot het strooien van de 2e urgentie, deze wordt pas ingezet wanneer de 1e urgentie onder controle is. Denk hierbij aan het strooien van wegen naar huisartsen en verzorgingshuizen, straten bij winkelcentra, scholenroutes en overige wegen in woonwijken. De route voor de 2e urgentie wordt in principe alleen overdag en op werkdagen gestrooid.

Om fietspaden van de 2e urgentie goed te kunnen strooien worden tussen 1 oktober en 1 april sommige paaltjes verwijderd. Op basis van de weersverwachtingen kunnen we beslissen om deze paaltjes later te verwijderen of eerder terug te plaatsen.

Wij strooien niet op de trottoirs. Zorgt u zelf voor het ijs- en sneeuwvrij houden van het trottoir voor hun woning? Hiermee doet u niet alleen uzelf, maar ook anderen een plezier. Strooizout is voor een klein bedrag te koop bij onder andere supermarkten, bouwmarkten en tuinwinkels. Daarnaast verstrekken wij via diverse locaties in de Hoeksche Waard ook gratis kleine hoeveelheden strooizout. Zo willen we initiatieven om het trottoir in uw buurt ijs- en sneeuwvrij te maken stimuleren.

In de winterperiode staat er strooizout klaar bij 4 locaties in de Hoeksche Waard. Als inwoner kunt u hier zelf een emmertje met strooizout vullen. U kunt er 24/7 terecht. De locaties zijn: 

  • Mijnsheerenland, Vrouwehuisjesweg 7a (naast toegangspoort gemeentewerf team Buitendienst)
  • Numansdorp, Jan van der Heydenstraat 17 (naast toegangspoort gemeentewerf team Buitendienst)
  • Oud-Beijerland, W. van Vlietstraat 6 (bij hoofdingang gemeentehuis)
  • Maasdam, Sportlaan 22 (zijkant gemeentehuis)

Let op: neem zelf een emmertje mee en iets om het zout mee te scheppen! We willen graag zoveel mogelijk inwoners van dienst zijn. Daarom vragen we u dringend om geen grote hoeveelheden mee te nemen.