In 2023 was het 70 jaar geleden dat het zuidwesten van Nederland werd getroffen door een grote watersnoodramp. Ook de Hoeksche Waard werd zwaar getroffen. In totaal kwamen hierbij 139 eilandbewoners om. Huizen en boerderijen werden verwoest en duizenden dieren verdronken.
De Watersnoodramp van 1953 werd op verschillende plaatsen en manieren in de Hoeksche Waard herdacht. Tijdens deze momenten werd stilgestaan bij de gebeurtenissen van 1953 en werden de mensen herdacht die ons zijn ontvallen. In verschillende dorpen werden door verenigingen in samenwerking met gemeente Hoeksche waard en waterschap Hollandse Delta mooie herdenkingsactiviteiten georganiseerd. Hierbij was het college van burgemeester en wethouders aanwezig net als bestuurders van waterschap Hollandse Delta. Ook legden zij een krans.
In de vroege ochtenduren van zondag 1 februari 1953 vond de grootste Nederlandse natuurramp van de twintigste eeuw plaats. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij zorgde ervoor dat op meer dan 150 plaatsen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant de dijken braken en grote delen van het land overstroomden. 1.836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren verdronken en ook huizen werden weggespoeld en kapotgemaakt.
Ook in de Hoeksche Waard heeft de watersnoodramp diepe sporen achtergelaten. Numansdorp werd het hardst geraakt: 56 mensen overleefden de Watersnoodramp niet. De meeste slachtoffers vielen in de voormalige Ambachtsheerlijkheid in het buurtschap Schuring. Hier werden hele gezinnen meegesleurd door het hoge water. 40 mensen kwamen om het leven in Strijen, 37 in ’s-Gravendeel, 2 op Tiengemeten en ook 2 in Heinenoord.
Vele plaatsen in de Hoeksche Waard hebben hun eigen Watersnoodverhaal. Met de audiotour ‘Watersnoodramp 1953’ komen die via uw smartphone tot leven. Op 14 plekken in de Hoeksche Waard en op Tiengemeten kunt u een QR-code scannen. Daarmee luistert en kijkt u naar wat er op die plek in 1953 gebeurde. Er zijn interviewfragmenten met mensen die het meegemaakt hebben en foto’s en geluidsfragmenten uit 1953. Ronald van den Boogaard vertelt het verbindende verhaal. Zo beleeft u de verhalen die aan de Watersnood herinneren. U kunt starten en eindigen waar en wanneer u wilt en hoeft niet alle plaatsen van de tour te bezoeken. Doe de tour lopend, per fiets of auto, op elk moment van de dag. De 14 plaatsen ziet u op deze kaart. Kijk voor meer informatie op de website Watersnoodramp1953.
De audiotour is een initiatief van Stichting Landelijk Erfgoed Hoeksche Waard en Stichting Educatief Centrum Numansdorp. De tour is tot stand gekomen met medewerking van provincie Zuid-Holland, gemeente Hoeksche Waard en Vereniging Natuurmonumenten. Het project wordt gesteund door Stichting Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, Stichting De Stêêne Hut, waterschap Hollandse Delta, Verhagen Groep Rentmeesters, Overwater Rentmeesterskantoor en stichting Zadelhoff Cultuurfonds.
Deze route leidt u door een deel van de Ambachtsheerlijkheid van Numansdorp. U begint en eindigt bij de mestsilo aan de Lange Boomweg en komt onder andere langs gemaal Cromstrijen en het monument voor de watersnood in 1953.
Voor een aantal punten op deze route heeft gids Dick Holster een geluidsopname ingesproken. Zo krijgt u een beeld bij wat zich hier heeft afgespeeld. Deze opnames zijn te beluisteren bij elke tussenstop via de website van Natuurlijk. Hoeksche Waard. Interessant om te luisteren tijdens het wandelen!
Voor de mensen die geen smartphone hebben is er is een papieren routekaart verkrijgbaar bij de inspiratiepunten van Natuurlijk. Hoeksche Waard (de Hoeksche Hoeve en het Oude Raadhuis).
De Watersnoodroute Hoeksche Waard voert langs plaatsen en gebieden van hoog water in het verleden. Het is een fietsroute van zo’n 70 kilometer over de buitendijken van de Hoeksche Waard. Onderweg komt u 6 informatiepanelen tegen. Op de panelen wordt beschreven wat zich in 1953 op die plek heeft afgespeeld. Meer informatie over de Watersnoodroute Hoeksche Waard vindt u op deze webpagina. U kunt de tour daar ook downloaden naar uw telefoon of via de izi.Travel app.