Op deze pagina vindt u praktische en handige informatie over zaken die rond de kerstdagen en jaarwisseling spelen. Denk hierbij aan brandveiligheid, vuurwerk afsteken en tips voor inbraakpreventie. Maar ook wanneer en waar u uw kerstboom kunt inleveren. Klik op de uitklapmenu’s hieronder en lees meer over de genoemde onderwerpen.
Inzameling kerstbomen
Wilt u weten waar u uw kerstboom in kan leveren of wilt u een grote partij kerstbomen inleveren? Bekijk dan de informatiepagina door op onderstaande button te klikken.
In verband met de jaarwisseling gaan alle ondergrondse/bovengrondse containers vanaf dinsdag 31 december om 19.00 uur dicht. Op 1 januari 2025 om 7.00 uur gaan ze weer open.
Textielcontainers
Op de volgende locaties worden de textielcontainers vanaf 16 december weggehaald en op 6 januari weer teruggeplaatst:
- Jaap Kosterstraat, Klaaswaal
- Laan van Westmolen en J.A. Tiggelmanstraat, Mijnsheerenland
- Sabinastraat en Spuistraat, Nieuw-Beijerland
- Beneden Molendijk, Numansdorp
- Bachlaan, Zoomwijcklaan en Hortensiastraat, Oud-Beijerland
- Sportlaan en Oranjelaan Westzijde, Puttershoek
- Korte Smidsweg en Hendrik Hamerstraat, ‘s-Gravendeel
- Leeuwerikstraat, Spui en Stockholmplein, Strijen
- Ridder van Dorplaan, Zuid-Beijerland
De textielcontainers op de volgende plekken worden op vrijdag 20 december afgesloten en op 6 januari weer geopend:
- Polderboom, Goudswaard
- Boonsweg en Emmastraat, Heinenoord
- Beneden Molendijk, Klaaswaal
- Roodborst, Maasdam
- Binnenbans, Mijnsheerenland
- Zweedsestraat, Mookhoek
- Bernhardstraat en Weth. van der Veldenweg, Numansdorp
- Zinkweg en Beijerse Hof, Oud-Beijerland
- Kade, Piershil
- Suze Groenewegstraat, Strijensas
- Prins Willem Alexanderstraat, Westmaas
De glascontainers blijven gewoon open en op hun plek staan. Voor vragen over inzameling kunt u contact opnemen met de RAD.
Openbare prullenbakken
Medewerkers van HWwerkt beginnen in week 51 (vanaf maandag 16 december) met het afsluiten van openbare prullenbakken. De prullenbakken in de winkelgebieden worden als laatste op dinsdag 31 december afgesloten.
Vanaf dinsdag 2 januari wordt alles weer geopend.
Juist in deze tijd – waarin veel mensen kerstversieringen in huis hebben – is het slim om stil te staan bij de risico’s op brand. Brand komt nog te vaak voor. In Nederland zijn 15 woningbranden per dag, per jaar zijn dat er 6.000. Daarnaast melden bijna 10.000 mensen zich met (ernstige) brandwonden bij de spoedeisende hulp. Kinderen lopen extra veel risico om brandwonden op te lopen. Zij zien zelf vaak geen gevaar en hebben een volwassene nodig die hun huis veiliger maakt. Ernstige brandwonden zijn levensgevaarlijk. Zorg daarom voor voldoende maatregelen om brand te voorkomen.
Op de website van de brandweer vindt u veel tips voor een brandveilige feestmaand. Denk hierbij aan brandveilige versiering. Maar ook tips voor veilig gourmetten en het branden van kaarsen. Kijk op de website van de brandweer voor het volledige overzicht.
Viert u de feestdagen bij iemand anders of gaat u op vakantie? Juist tijdens de feestdagen slaan inbrekers hun slag. Wij hebben de meest voorkomende inbraakmethoden voor u op een rij gezet mét tips om ze te voorkomen. Ook vindt u hier meer informatie over het markeren van uw persoonlijke eigendommen met chemisch DNA.
Inbraakmethoden
Deur of raam intrappen
Inbrekers kunnen een deur of raam (gedeeltelijk) intrappen om een woning binnen te komen. Het is lastig om dit soort inbraken te voorkomen.
Tip: verstevig uw deur met een extra slot op kniehoogte, of plaats een stevigere deur. Als u waardevolle spullen uit het zicht opbergt, zal een inbreker minder snel geneigd zijn uw woning uit te kiezen.
Cilinder afbreken
Inbrekers kunnen met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zó te openen. Deze manier van inbreken wordt de ‘Bulgaarse methode’ genoemd.
Tip: plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-keurmerk in uw deuren en ramen en gebruik deze ook altijd.
Deur openen door ‘hengelen’ via de brievenbus
Inbrekers kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus. Als de voordeur niet op slot zit kan een inbreker, met behulp van bijvoorbeeld een kleerhangertje, de slothaak open trekken.
Tip: draai altijd uw deur op slot en haal de sleutel eruit.
Gaatje boren om raam of deur te openen
Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien en/of de raamsluiting openen.
Tip: haal altijd, nadat u deuren en ramen op slot heeft gedaan, de sleutel uit het slot en berg deze op.
Babbeltruc
Inbrekers kunnen aanbellen met een smoesje en zo uw huis binnenkomen. Dit heet een babbeltruc. Babbeltrucs worden door zowel keurig uitziende als juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur!
Tip: vraag onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Eventueel kunt u een spionnetje (kijkgaatje) in de deur laten maken of een kierstandhouder monteren. U kunt hiermee de deur op een kier houden als u een onbekende bezoeker om een identiteitsbewijs vraagt. Handel zoveel mogelijk bij de deur af en vraag onbekenden niet zomaar binnen.
Insluipen
Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was.
Tip: doe uw ramen en deuren altijd dicht en op slot, ook die van de wc of de garage. Ook als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten. Plaats eventueel kierstandhouders als u ramen open wilt laten staan.
Flipperen om deur te openen
Inbrekers kunnen met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot – de ‘dagschoot’ – indrukken en openen. Deze manier van inbreken wordt flipperen genoemd.
Tip: draai altijd de deur op slot en haal de sleutel eruit. Ook kunt u een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren.
Cilinder uittrekken
Sommige inbrekers maken gebruik van zelfgemaakt of professioneel gereedschap uit de slot- en sleutelbranche. Met dit gereedschap trekken ze de cilinder rechtstandig uit het slot.
Tip: monteer cilinders die tegen dit zogenaamde ‘kerntrekken’ bestand zijn. Ook bestaat er beslag dat tegen kerntrekken is beveiligd.
Overige tips
- Laat binnen altijd een paar lampen aan staan, ook wanneer u niet thuis bent.
- Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
- Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen.
- Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
- Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt.
- Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.
- Registreer en fotografeer uw kostbare bezittingen.
- Zorg voor zicht en licht bij uw huis. Plaats verlichting bij de voor- en achterdeur. En zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen achter struiken, vooral in de voor- en zijtuin. Snoei op tijd!
- Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken naar binnen te klimmen.
- Breng als u op vakantie gaat uw buren op de hoogte, zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er ‘bewoond’ uitziet (geen post achter de voordeur, af en toe gordijnen openen en sluiten, met een lichtschakelaar het licht aan laten gaan).
- Meld u aan bij Burgernet. Dan werkt u samen met de gemeente en de politie aan de veiligheid in uw buurt.
- Controleer de veiligheid van uw woning met de Inbraakchecker.
- In de Hoeksche Waard werken de gemeente, politie en inwoners nauw samen voor een veilige en leefbare woonomgeving. Dit gebeurt onder andere door de inzet van Buurt Bestuurt en Buurtpreventie, maar ook via buurt WhatsApp-groepen. Kijk voor meer informatie op de pagina Buurtpreventie en Buurt WhatsApp.
- Lees meer tips om straatroof en woninginbraak te voorkomen op Maakhetzeniettemakkelijk.nl.
- Bescherm jezelf ook tegen een cybercrime en voorkom een inbraak op je computer, laptop of smartphone. Kijk voor tips op Veiliginternetten.nl.
- Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen neemt de kans op een geslaagde inbraak al met 90% af.
- Wilt u zien of er de afgelopen 3 maanden ergens in uw buurt is ingebroken? De politie heeft daarvoor Misdaad in Kaart.
Handig! Eigendomsmarkering met chemisch DNA
Bescherm uw waardevolle zaken met chemisch DNA. Hierdoor maakt u ze voor potentiële inbrekers onaantrekkelijk om te stelen en door te verkopen. Er zijn diverse markeringskits voor uw woning, auto, boot en fiets. De autokit en de woningkit bevatten beide onder andere een buisje met een soort lijmachtige vloeistof. Hierin zit een stukje synthetisch DNA met unieke DNA-code. Met de doorzichtige vloeistof merkt u bijvoorbeeld het navigatiesysteem en de airbags in uw auto. In huis kunt u denken aan het markeren van de televisie, audioapparatuur, computers, telefoons en andere waardevolle spullen. De markering licht op onder UV-licht. Naast de DNA-vloeistof zit er in de autokit een sjabloon, waarmee u het kenteken in de autoruiten kunt etsen. Aan de hand van de DNA-code kan de politie gestolen spullen herleiden tot de eigenaar. Kijk voor meer informatie op www.sdna.nl.
112 – Daar pak je ook woninginbrekers mee
U kent uw buurt het beste. Als u denkt dat er iets niet in orde is, dan is dat meestal ook zo. Ziet u verdachte personen, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor de woningen, bel dan direct de politie. Bij spoed of heterdaad kan dit via 112 en anders via 0900-8844. De politie benadrukt: liever een keer teveel gebeld, dan één keer te weinig!
Ook dit jaar wordt tijdens de nieuwjaarsnacht het traditionele nieuwjaarsfeest op het Vierwiekenplein in Oud-Beijerland gevierd. Het nieuwjaarsfeest biedt een mooie gelegenheid om inwoners van Oud-Beijerland en de omliggende dorpen samen te brengen. De toegang is gratis en iedereen van 16 jaar en ouder is van harte welkom. Het feest vindt plaats op maandag 1 januari van 0.00 uur tot 5.00 uur. Rondom de feesttent zijn toiletvoorzieningen, een EHBO-post en toezicht aanwezig.
Vierwiekenplein afgesloten voor parkeren
In verband met de voorbereidingen voor het feest kan er vanaf maandag 30 december 7.00 uur niet meer geparkeerd worden op de centrale parkeerplaats Vierwiekenplein. Wij vragen de omwonenden om tijdelijk gebruik te maken van een andere parkeerlocatie. Het Vierwiekenplein is dinsdag 2 januari vanaf 18.00 uur weer beschikbaar.
Aangepaste verkeerssituatie rond het plein
Het weggedeelte van het Vierwiekenplein, tussen Verhage en Dirk van den Broek, wordt tijdelijk afgesloten voor het verkeer vanaf dinsdag 31 december 2024 om 18.00 uur. Het doorgaande verkeer rijdt dan in twee richtingen langs de voormalige Rabobank.
Veiligheidseisen omwonenden en bezoekers
In verband met de brandveiligheidseisen vragen wij omwonenden om dinsdag 31 december, vóór 18.00 uur hun vuilcontainers binnen te zetten. Daarnaast vragen wij iedereen op of in de buurt van het Vierwiekenplein met klem geen vuurwerk af te steken en/of met glaswerk te lopen in de omgeving van de feesttent. Politie en veiligheidsmedewerkers controleren hierop.
Overlast voor omwonenden
Wij zijn ons ervan bewust dat omwonenden van het Vierwiekenplein overlast kunnen ervaren in de vorm van geluid en/of het afsluiten van straten. We proberen dit zoveel mogelijk te beperken, maar vragen uw begrip voor eventuele overlast. En natuurlijk bent u ook van harte welkom bij dit gratis toegankelijke feest! Voor de goede orde: op dinsdag 31 december wordt van 18.00 tot 19.00 uur het geluid ingeregeld door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.
Op donderdag 2 januari wordt het centrumgebied vanaf 8.00 uur opgeruimd en schoongeveegd.
De leeftijdsgrens voor alcohol is 18 jaar. Die leeftijdgrens is vastgesteld omdat alcoholgebruik schadelijk is voor de gezondheid van jongeren. Zowel voor verstrekkers als voor jongeren zelf gelden (straf)maatregelen als men zich niet houdt aan de leeftijdsgrens. Dit geldt onder andere op straat, in het winkelcentrum en het park. Het maakt niet uit of de fles of het blikje open is of dicht. Jongeren lopen dan het risico een boete te krijgen en doorgestuurd te worden naar HALT. Voor adviezen over alcohol en opvoeden kunt u kijken op de website Praten met uw kind of op de website ALCOHOLinfo. Er is ook een publiekscampagne onder de naam ‘NIX onder de 18‘. Gemeente Hoeksche Waard ziet het voorkomen van alcoholgebruik onder de 18 jaar als een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor gemeente, horecaondernemers, maar ook sportverenigingen en natuurlijk ouders met kinderen in de leeftijd van 14 t/m 17 jaar.
Wensballonnen (of vuurballonnen zoals ze in onze Algemene Plaatselijke Verordening – APV worden genoemd) mogen in de Hoeksche Waard niet worden opgelaten. Dit staat in artikel 2.19 van de APV. Het oplaten van wensballonnen is schadelijk voor het milieu. Er zijn wensballonnen met een metalen ring en brander die na hun vlucht in de natuur terechtkomen. Behalve dat dit slecht voor het milieu is, vormen de restanten ook een gevaar voor dieren. Ook met het materiaal van de ‘biologisch afbreekbare’ varianten duurt het jaren voordat het is vergaan. Daarnaast zijn wensballonnen brandgevaarlijk.
Het is verboden om vreugdevuren te organiseren, in het kader van het milieubeleid van de Hoeksche Waard.
In de gemeente Hoeksche Waard is het landelijke vuurwerkbeleid van kracht. Kijk voor meer informatie over het afsteken van vuurwerk tijdens deze jaarwisseling op de website van de Rijksoverheid.
Op de website van de brandweer leest u meer over het veilig afsteken van vuurwerk.
In principe is het met oud en nieuw (tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur) overal toegestaan om consumentenvuurwerk (categorie F1 en F2) af te steken. Toch zijn er enkele uitzonderingen vastgelegd in artikel 2.73 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Er mag geen vuurwerk worden afgestoken:
- bij kerken tijdens een kerkdienst in een straal van 100 meter tot 22.00 uur;
- bij kinderboerderijen in een straal van 100 meter.
Houd rekening met opvanglocaties voor vluchtelingen!
In ’s-Gravendeel (Kilweg 41), Piershil (Voorstraat 31) en Strijen (Waleplein 2) wonen vluchtelingen in opvanglocaties. Veel van hen zijn getraumatiseerd door het oorlogsgeweld in hun thuisland. Wilt u vuurwerk en dan met name knalvuurwerk afsteken? Blijf dan zoveel mogelijk bij deze locaties uit de buurt. Het geknal brengt vervelende herinneringen bij hen boven. Laten we er met elkaar voor zorgen dat ook voor hen de overlast zo beperkt mogelijk blijft en de jaarwisseling feestelijk verloopt!
Meld het bij de politie of Meld Misdaad Anoniem
Vermoedt u dat er in uw buurt illegaal vuurwerk wordt opgeslagen en/of verhandeld? Kent u de handelaar? Geef gegevens zoals verkoop- en opslaglocaties, naam, adres, telefoonnummer, kenteken of verkooptijden door aan de politie en bel 0900 – 8844. Wilt u het liever anoniem melden? Geef de signalen dan door via Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 – 7000. U kunt het ook 24/7 online melden in hun beveiligde omgeving. Meld Misdaad Anoniem is onafhankelijk (dus geen politie). Als u een melding doorgeeft, zien zij geen telefoonnummer of IP-adres. Het gesprek wordt niet opgenomen en uw gegevens worden niet opgeslagen (en worden dus ook niet bekend bij politie of dader).
Wat zijn signalen van handel of verkoop van illegaal vuurwerk?
- Veel aanloop bij een pand of garagebox.
- Verdacht gedrag in de nacht.
- Het zichtbaar, regelmatig afsteken van vuurwerk bij woningen of panden.
Veel mensen bakken zelf oliebollen met oud en nieuw. Sommigen spoelen daarna het oliebollen/frituurvet weg in de gootsteen of het toilet. Doe dat niet! Door oud vet kunnen de riolen onder het huis en in de straat verstopt raken. Ook kunnen onderdelen van de zuivering door het vet vastlopen waardoor de zuiveringsinstallatie niet goed functioneert. U kunt gebruikte vetten en oliën inleveren bij de Regionale Afvalstoffendienst (RAD) Hoeksche Waard en bij veel supermarkten. Ga naar de website ‘Frituurvet Recycle het’, vul uw postcode in en kijk waar in uw dorp u uw frituurvet kunt inleveren.
De jaarwisseling. Voor veel mensen een feestelijke avond en nacht die op verschillende manieren wordt gevierd. Natuurlijk staan de medewerkers van de brandweer, politie, ambulancezorg en meldkamer klaar tijdens de jaarwisseling. Bij spoedeisende hulp óf twijfel bel altijd 112! Maar 112 moet wel bereikbaar blijven voor mensen in een noodsituatie. Weet daarom wie u moet bellen bij wel overlast, maar geen acuut gevaar, schade of letsel.
- Vuurwerkschade aan of om uw huis: dit regelt u zelf. denk aan kleine, tijdelijke, reparaties of contact met uw verzekering.
- Schade aan straatmeubilair in de openbare ruimte: dit meld u bij de gemeente. Denk hierbij aan een kapotte abri, prullenbak of speeltoestel. Maak online een melding via Fixi.
- Kleine brand in de vrije omgeving: bij geen spoed, maar toch brandweer ter plaatse nodig bel je 0900-0904. Dit doet u bij kleine brandjes die waarschijnlijk klein blijven en die niet kunnen overslaan naar andere brandbare objecten. Denk bijvoorbeeld aan brand in een vrijstaande prullenbak.
- Nu overlast van illegaal vuurwerk en daders bekend: bij geen spoed, maar wel politie nodig, bel 0900-8844.
- Brand, acuut (levens)gevaar of als je twijfelt: bel 112. De centralist van de meldkamer helpt u verder en stuurt de juiste hulpdiensten uw kant op.