Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderzoekt, in opdracht van Rijk en Provincie, mogelijkheden in Nederland om tijdelijk meer asielzoekers op te vangen. Dit om zo de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verminderen. En daarmee te zorgen voor een mensvriendelijkere opvang van ontheemden. In onze regio wordt er daarom onderzocht of het voormalige Trekkerstation aan de Torensteepoldersekade in Numansdorp dienst kan doen als noodopvanglocatie.

Op 7 november ontvingen we, als COA, gemeente en provincie, veel inwoners, ondernemers en andere belangstellenden met vragen en zorgen over de mogelijke komst van een noodopvanglocatie voor asielzoekers op het voormalige Trekkerstation aan de Torensteepoldersekade in Numansdorp. Zo’n 500 direct omwonenden en andere belangstellenden uit Numansdorp kwamen naar de inloopbijeenkomst. Er zijn veel zorgen uitgesproken en veel vragen gesteld. Niet alles hebben we kunnen beantwoorden of kunnen we nu al beantwoorden. Er zijn veel vragen ingeleverd op de reactieformulieren en ook zijn er e-mails met vragen binnen gekomen op diverse adressen. Al deze vragen zijn COA en gemeente samen aan het bundelen en sorteren. Dat kost enige tijd.

Ook wordt gewerkt aan de beoordeling van het conceptverzoek ‘Projectopdracht noodopvang Numansdorp’ die het COA aan de gemeente heeft gestuurd. Op basis van deze beoordeling en de ingediende reacties, zal het college binnen enkele weken een standpunt innemen over de vraag van het COA.

Deze pagina wordt de komende weken verder aangevuld met informatie.

Het voormalige Trekkersstation

Het terrein van het voormalige Trekkerstation aan de Torensteepoldersekade is eigendom van de provincie Zuid-Holland. Het COA doet momenteel onderzoek naar de geschiktheid van deze locatie. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar zaken als milieu, bodemgesteldheid en financiële haalbaarheid. Het COA heeft na het eerste onderzoek een conceptverzoek ingediend bij de gemeente Hoeksche Waard om deze locatie te mogen gebruiken als locatie voor tijdelijke noodopvang van asielzoekers.

De gemeente moet nog een besluit nemen over wel of niet akkoord geven op de realisatie van een noodopvang op deze locatie. Dit wil de gemeente in alle openheid eerst bespreken met haar inwoners en de betrokken maatschappelijke instanties, zoals: GGD, onderwijs en kerken.

Tijdens de inloopbijeenkomst konden inwoners bij de verschillende thematafels vragen stellen aan medewerkers van het COA, de gemeente Hoeksche Waard en de Provincie. Experts van het COA informeerden belangstellenden over de dagelijkse gang van zaken op een noodopvang en medewerkers van de gemeente legden uit hoe het besluitvormingsproces eruit ziet. 

Naar aanleiding van de vele vragen die binnen zijn gekomen tijdens en na deze bijeenkomst werken we de lijst met veel gestelde vragen doorlopend bij.  

Wat is noodopvang?

Noodopvang betekent dat het om tijdelijke opvang gaat. Het is bedoeld voor mensen (vluchtelingen) die nog niet in het aanmeldcentrum Ter Apel terecht kunnen of die daar al wel zijn aangemeld maar nog wachten op een definitieve opvangplaats. De noodlocaties hebben meestal wat minder voorzieningen dan gewone opvanglocaties. Daarom verblijven vluchtelingen zo kort mogelijk in een noodopvang. Daarna gaan zij meestal naar een asielzoekerscentrum waar zij langer kunnen blijven. De wisseling van mensen is in een noodopvang hoger dan in een regulier opvangcentrum.

Heeft u vragen? Kijk dan bij de veel gestelde vragen op de website van het COA. Bekijk ook de meest gestelde vragen en antwoorden op deze pagina.

De COA-infolijn kunt u bereiken via telefoonnummer 088 – 715 70 00. U kunt ook mailen naar info@coa.nl of asielopvang@gemeentehw.nl

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden. De Woo verplicht overheidsorganisaties om zo veel mogelijk informatie actief of passief openbaar te maken. 

Zijn documenten uit de verplichte informatiecategorieën nog niet actief gepubliceerd? Dan kan een Woo-verzoek worden ingediend om inzicht in deze informatie te krijgen. Dit noemen we passieve openbaarheid. Het betekent dat iedereen het recht heeft om een verzoek in te dienen om bepaalde documenten of stukken in te zien. 

Er is een aantal Woo-verzoeken ingediend om inzage te krijgen in stukken die te maken hebben met het verzoek van het COA om een noodopvang te realiseren op het voormalige Trekkerstation in Numansdorp. De gevraagde stukken worden hier geplaatst. In de komende tijd worden hier meer documenten geplaatst, zodra die verzameld en geanonimiseerd zijn volgens de richtlijnen die daarvoor gelden.

Woo-verzoeken