Dennis uit Oud-Beijerland
‘Maximaal resultaat met minimale middelen.’
“Het begon allemaal met de wens om minder aardgas te verbruiken”, vertelt Dennis. In zijn werk is hij dagelijks bezig met hoogstaande technische installaties. Op een dag borrelde de vraag op hoe hij thuis kon verduurzamen. “Voor mij is het een sport om met minimale middelen een maximaal resultaat te krijgen. En ik weet als geen ander dat techniek en minimale kosten meestal niet zo goed samengaan. Toch is het gelukt om onze woning uit de jaren ’80 aardgasvrij te maken. En dat lukte me zelfs met vrij weinig ingrepen en geld.”
Warmtepomp zonder buitenunit
Op zolder hangt een compacte warmtepomp. Dennis vertelt dat dit exemplaar geen buitenunit nodig heeft. “Er zijn inmiddels zoveel verschillende modellen op de markt. Voor elke situatie is zo ongeveer wel een model verkrijgbaar. Dus ook voor een tussenwoning!” En omdat de warmtepomp voor extra elektriciteitsverbruik zorgt, liet Dennis uit voorzorg al een set zonnepanelen plaatsen. “We hebben geen aardgas meer nodig. En dankzij de zonnepanelen wekken we de elektriciteit die we gebruiken grotendeels zelf op.”
Onmisbaar rekenwerk
“Voordat ik begon heb ik een berekening gemaakt van de situatie”, vertelt Dennis achter zijn bureau. “Dus ik heb eerst naar ons elektra- en gasverbruik gekeken. Dat verbruik heb ik vergeleken met de inhoud van onze woning en het totale vloeroppervlak. Zo kom je erachter hoeveel capaciteit je nodig hebt om je huis te verwarmen. Met dat getal op zak kun je vervolgens kijken waar je in huis winst kan behalen. Vervang je het oude dubbelglas door HR++ glas? Dan scheelt dat weer in de capaciteit die je nodig hebt. Dus hoe meer je isoleert, hoe kleiner warmtepomp hoeft te zijn.”
Voorbereidingen op aardgasvrij
“Uit mijn berekening werd al snel duidelijk dat ik thuis nog het een en ander moest aanpakken. Er ging nog te veel warmte verloren aan de buitenlucht. Dat komt vooral door het bouwjaar van onze woning. Een nieuwbouwwoning is maximaal geïsoleerd, maar dat ging in 1986 wel anders. Dus via de gevel, ruiten en kieren ging warmte verloren. En dat ondanks het feit dat de vloer, de gevel en het dak al extra geïsoleerd waren. Dus ik heb de ruiten bijvoorbeeld laten vervangen door HR++ glas.”
Convector
“Achteraf bleek dat ik meer voorbereidingen had moeten treffen”, bekent Dennis. “Ik had de afmeting van de bestaande radiatoren moeten controleren. Ik heb dit onderschat. Omdat de warmtepomp een lagere temperatuur afgeeft, moeten je radiatoren wel groot genoeg zijn om het binnen warm te krijgen. In een latere berekening kwam ik erachter dat de radiatoren in ons huis te klein waren. Dat heb ik opgelost door een convector te plaatsen. Dit lijkt op een radiator, maar werkt beter met lage temperaturen. Sindsdien is het ook zonder aardgas in huis lekker warm. Ook als het buiten vriest! Achteraf had ik dat gelijk moeten doen.”
Tip van Dennis: cijfers liegen niet
Als je zelf aan het rekenen slaat is het verleidelijk om de situatie wat rooskleuriger in te schatten. “Blijf kritisch! Ik onderschatte de capaciteit van mijn radiatoren. Daarom moest ik later alsnog aanpassingen doen. Laat een specialist naar je berekeningen kijken. Of laat de berekening helemaal over aan een deskundige. Dan zit je later niet in de kou.”
Voordeel met subsidie
”Alles bij elkaar vielen de kosten wel mee”, vindt Dennis. “Voor de aanschaf van de warmtepomp krijg je subsidie en de btw van zonnepanelen mag je aftrekken. In mijn geval hielp dat natuurlijk enorm. En ik had het geluk dat het dak, de gevel en de vloer al geïsoleerd waren. Moet je dat eerst nog doen, dan lopen de totale kosten wel verder op natuurlijk. Toch zijn die ingrepen dankzij de subsidies betaalbaarder dan de meeste mensen denken. De hele operatie kostte me de afgelopen jaren € 7.780,-“, rekent Dennis uit. “Daar staat een minimaal energieverbruik tegenover. Dus deze investering verdient zich in een vrij korte tijd weer terug.” Het is hem dus gelukt: maximaal resultaat met minimale middelen.
Welke stappen zette Dennis?
- Berekende wat hij nodig had om aardgasvrij te wonen.
- Plaatste zonnepanelen op zijn dak.
- Verving oud dubbelglas door HR++ glas.
- Verving radiatoren door convectoren in de woonkamer.
- Kocht voor centrale verwarming en warmwater een compacte warmtepomp zonder buitenunit.
- Sloot de mechanische ventilatie van zijn woning aan op de warmtepomp voor hoger rendement.