Door het kantoorpand te verduurzamen heeft het nu een energielabel C en verliest het geen marktwaarde
‘Ondernemers hikken vaak aan tegen de benodigde aanpassingen. Het kost een boel geld.’
Dick Veldhoen houdt wel van een uitdaging. Jarenlang werkte hij in het buitenland in de aannemerij voor waterbouw. In 1986 besloot hij de aannemerij vaarwel te zeggen en een makelaarskantoor te beginnen. Hij kocht in het centrum van Oud-Beijerland een mooi hoekpand met veel etalageruimte. Veldhoen liet het pand helemaal verbouwen. Door al de aanpassingen is het nu een heel comfortabel pand mét een energielabel C.
Zijn tips voor andere kantooreigenaren: “Begin in ieder geval bij je dak. Dan heb je een hoofdoorzaak van warmtelekken al te pakken en maak je een grote stap.” Hij spreekt vanuit ervaring: “Je hebt tegenwoordig hele goede renovatiedaken, waarbij het dakbeschot kan blijven liggen. Ben je dan toch bezig, leg er dan gelijk zonnepanelen op. Dan ben je vaak al een heel eind op weg om energielabel C te halen. Laat je ramen vervangen door dubbel of driedubbel glas? Vervang dan gelijk de kozijnen. Dat scheelt allemaal in stookkosten. Hierdoor zijn de investeringen in een paar jaar tijd terugverdiend en is het binnen warm en comfortabel.”
Als bedrijfsmakelaar goed op de hoogte van het verplichte energielabel C
Vijf jaar geleden verkocht Veldhoen zijn makelaarsbedrijf aan Ooms Makelaars. Om het pand aan hen te kunnen verhuren, vroeg hij een energieprestatieadvies en energielabel aan bij een erkend labeladviseur. Als bedrijfsmakelaar is hij goed op de hoogte dat een energielabel C of hoger voor kantoorpanden met een oppervlakte van meer dan 100 vierkante meter vanaf 1 januari 2023 verplicht is. Anders mag een huurder of eigenaar het niet meer gebruiken als kantoor en loopt de eigenaar het risico op een boete.
“Gelukkig voldoet dit pand van zo’n 250 vierkante meter aan de wettelijke eisen. Ik heb het label niet alleen laten registreren omdat het verplicht is. Ik wilde zelf ook graag weten of het aan de eisen voldoet en dat laten vastleggen. Dan kun je bepalen of je er nog iets aan wilt verbeteren”, legt Veldhoen uit. Het beeldbepalende gebouw van rond 1900 is een van de oudere panden in hartje centrum van Oud-Beijerland. “Toen ik het in 1986 kocht, waren het 2 panden: aan de voorkant een groentewinkel met daarachter een woonhuis. Eigenlijk wilde ik het afbreken, maar de gemeente wilde dat het zijn uitstraling zou behouden.”
Met de aanpassingen is het nu een comfortabel pand
Het pand aan de Vlietkade is helemaal verbouwd: de vloeren zijn eruit gehaald, het dak ging eraf. Alleen de voorkant en de kap zijn blijven staan. “Aan de buitenkant lijkt het oud, maar van binnen is het nieuw. Er zijn spouwmuren gemaakt en er is dak- en vloerisolatie aangebracht. De houten planken voor de afwerking aan de binnenkant van het dak zijn gebleven. Dat vond de architect passend, maar daarbovenop is een geïsoleerd dak gekomen. Door al deze aanpassingen is het nu een heel comfortabel pand mét een energielabel C.”
“In 1986 bestond het woord ‘verduurzamen’ niet eens. Of niet in die mate waarin het nu wordt gebruikt”, lacht Veldhoen. Toch vindt hij duurzaamheid belangrijk. De geboren Oud-Beijerlander woont aan het water, in Numansdorp. “Dat huis is gebouwd in 2000. Ik was denk ik een van de eerste in de Hoeksche Waard met een warmtepomp. Waar ik woon, is geen aardgas. Nog steeds niet. Ik heb pas een nieuwe warmtepomp gekocht, maar de investeringen zijn best hoog.” Hij ziet de hoge kosten ook als een probleem voor ondernemers, die een bedrijfspand energiezuinig willen maken. “Ik weet dat zij vaak aanhikken tegen de benodigde bouwkundige aanpassingen. Het kost een boel geld.”
Energiezuinige panden steeds interessanter geworden voor huurders en kopers
Voor huurders en kopers is het steeds interessanter geworden dat hun panden energiezuinig en duurzaam zijn. Door kantoorpanden te verduurzamen, stijgen de marktwaarden en de huuropbrengsten. Met een energielabel C of hoger zijn kantoorpanden daardoor eenvoudiger te verhuren of verkopen. Daarom loont het om daarmee aan de slag te gaan. En er zijn verschillende subsidies en regelingen om een pand te verduurzamen om tot een energielabel C of beter te komen.
“Zelf denk ik eraan om zonnepanelen op het dak te laten leggen. In het kantoor staan namelijk airco’s die de ruimte ook kunnen bijverwarmen. Dat vinden de medewerkers soms fijn. Zeker op een maandagmorgen als de verwarming in het weekend heeft uitgestaan. Het pand is gasgestookt. Zonnepanelen kunnen de energie opwekken voor de airco’s.”
Aan de slag met energielabel C
Veldhoen gaf een erkend labeladviseur uit de omgeving de opdracht om het kantoorpand te keuren en voor de registratie van het energielabel C te zorgen. “Ik kies het liefst voor een wat groter adviesbureau, dat goed bekendstaat en gecertificeerd is. Het was daardoor snel geregeld.”
Tip van Dick Veldhoen: “Begin in ieder geval bij je dak. Dan heb je een hoofdoorzaak van warmtelekken al te pakken en maak je een grote stap.”
Meer informatie
Wilt u snel aan de slag met energielabel C? Kijk op onze website voor meer informatie, een handig stappenplan, subsidies en regelingen. Hier vindt u ook informatie over de gratis Energiekansenscan, die Energieke Regio namens de gemeente kan uitvoeren. Met deze scan krijgt u kosteloos energieadvies tot een bedrag van € 1.200,- (exclusief btw). Kies bijvoorbeeld voor advies over hoe u uw energielabel verbetert en wordt eenvoudig op weg geholpen.