Het gezin Helleman plant bomen aan met een vergoeding van de gemeente
‘Het is handig om te weten dat je een vergoeding kunt krijgen voor het aanplanten van bepaalde bomen.’
Toen Maurice Helleman en zijn vrouw Jojanneke op zoek gingen naar een andere woning, wisten ze duidelijk wat ze wilden. “Een huis met een stuk grond eromheen, met ruimte voor dieren en om zelf gras- en bloemenmengsels te zaaien. Wij houden van de natuur en willen onze kinderen daarmee laten opgroeien.” Na 2 jaar vonden ze hun droomhuis aan de Schenkeldijk in ’s-Gravendeel. In de tuin stonden al veel bomen. En nu zijn daar pas nog 11 bomen bijgekomen. Maurice vroeg daarvoor de subsidie Klimaatadaptatie aan bij de gemeente.
De subsidie Klimaatadaptatie kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het aanplanten van bomen, het weghalen van tegels, het vergroenen van het dak, het afkoppelen van de regenpijp van het riool of het opvangen van regenwater.
Mooi meegenomen dat er zo’n potje is
“Het is natuurlijk mooi meegenomen dat er vanuit de gemeente een potje is waaruit we de kosten voor de bomen vergoed krijgen. Maar ook zonder die subsidie hadden we dit toch wel gedaan. We vinden het belangrijk omdat bomen helpen om klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te herstellen. Ze zorgen voor schone lucht, schaduw en droge(re) voeten na een flinke regenbui. Bomen zorgen ook voor betere omstandigheden voor plantensoorten, dieren en insecten.”
Zoontje Finn doet alles voor de natuur
De 11 bomen werden met zorg uitgekozen. Vlak na Sinterklaas werden ze aan huis geleverd en was het tijd om ze aan te planten. Zoontje Finn (7) en dochtertje Jinte (5) hielpen hun vader graag een handje mee. De jongste van 1,5 mocht toekijken. “Onze kinderen zijn iedere dag buiten, wat voor weer het ook is. Ze zitten op een vrije school, hebben buitenlesdagen en gaan dan het bos in. Vooral Finn doet alles voor de natuur”, vertelt Maurice trots.
Gek op het buitenleven
“Mijn vrouw en ik versterken elkaar”, vult hij lachend aan. “We komen allebei niet uit de Hoeksche Waard, maar wonen hier wel al langer. Jojanneke 15 jaar en ik al 23 jaar. We zijn gek op het weidse, de ruimte, het buitenleven. We hadden het fijn in Puttershoek, maar toen de kinderen kwamen, begon het te kriebelen.” Hun zoektocht naar een geschikt huis met meer groen was niet makkelijk. In die tijd dachten de 2 na of ze misschien toch ergens buiten de Hoeksche Waard wilden wonen. “We zijn bewust hier gebleven. Als we dat willen, kunnen we de drukte opzoeken.”
Ruimte voor nóg meer bomen in de tuin
3 jaar geleden kochten ze hun dijkwoning met een aantal hectare grond. Het was een schot in de roos. “We hebben een moestuin, er lopen schapen en kippen rond en van een oud-collega die imker is, kregen we bijenkasten. Hij was op zoek naar ruimte om bijen te kweken. We hebben op dit moment nog 2 bijenkasten over, om onze eigen honing te oogsten. Zowel aan de voor- als aan de achterkant van ons huis was er ruimte voor nóg meer bomen. En dus besloten we om nog een aantal bomen te planten.”
Maurice werkt sinds 1,5 jaar voor gemeente Hoeksche Waard, bij Beheer en beleid openbare ruimte. “Wij zorgen ervoor dat de openbare ruimte er netjes bij blijft staan. Ik werk voor de ‘grijze kant’, wat te maken heeft met de bestrating. Het is goed dat we vanuit de gemeente inwoners aanmoedigen om zoveel mogelijk tegels in hun tuinen te wippen en te vervangen voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Daar doen Jojanneke en ik graag aan mee. Toen ik over die subsidie Klimaatadaptatie hoorde, ben ik me daarin gaan verdiepen.”
Gekozen uit allerlei bomen uit de Bomenlijst
Hij legt uit dat je die subsidie bijvoorbeeld kunt aanvragen als je 1 of meer bomen uit een Bomenlijst kiest, met een minimale stamomtrek van 10 centimeter. “Bij 1 of 2 bomen ontvang je € 50,- per boom. Bij 3 bomen of meer krijg je alles vergoed. Wij hebben uit de Bomenlijst voor heel verschillende bomen gekozen, zoals de sierkers (bloesem), kastanje, walnoot, 5 esdoorns, hopbeuk en judasboom (paarse bloesem). Vooral die laatste is een bijzondere, die komt niet zo heel veel voor.”
Leuk en leerzaam voor de kinderen
“Ik heb er geen opleiding voor gevolgd”, laat Maurice weten. “We vinden dit vooral leuk en leerzaam. Ook voor de kinderen. We leggen ze niks op, maar laten ze zelf ervaren hoe waardevol de natuur is. Hoe meer verschillende soorten planten, dieren, bomen, bloemen, hoe groter de biodiversiteit. En dat is niet alleen van belang voor de natuur, maar ook voor ons leven en hoe we ons voelen. Meer groen geeft ook rust, het maakt gelukshormonen aan.”
Tip van Maurice: Wil je ook bomen planten of je tuin op een andere manier vergroenen? Met de subsidie Klimaatadaptatie is dat nog aantrekkelijker.
“Het is de moeite waard om je te verdiepen in deze subsidieregeling. Er zijn natuurlijk wel voorwaarden om de subsidie te kunnen krijgen. Zo moet je bijvoorbeeld beschrijven wat je hebt gedaan om je tuin voor te bereiden op extreem weer. En je stuurt foto’s mee van je tuin voor en na het nemen van de maatregelen. Net zoals dat je bewijzen, zoals prijsopgaven, bonnen en facturen meestuurt van wat het heeft gekost.”
Meer informatie over subsidie Klimaatadaptatie
De subsidie Klimaatadaptatie is bedoeld om uw tuin en eigen buitenruimte beter voor te bereiden op extreem weer. Bijvoorbeeld door het aanleggen van meer groen of een groen dak, het opvangen van regenwater of het planten van bomen. Hiervoor kunt u een financiële bijdrage (subsidie) krijgen van de gemeente. Lees hoe en waarvoor u deze subsidie kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn op onze website.