Nathalie uit Piershil in gesprek met Energiecoach Jonathan
‘Verduurzamen is makkelijker dan ik had gedacht.’
De aanhoudende nieuwsberichten over de energieprijzen zorgden ervoor dat Nathalie op internet ging zoeken naar manieren om thuis energie te besparen. “Vol goede moed gingen we online van die woonscans invullen die je dan vertellen waar je het beste mee kunt beginnen”, vertelt Nathalie. “Met een woning gebouwd in 1990 verschillen de uitkomsten nogal. Tsja, wat is dan wijsheid? Dan is het fijn om te praten met een onafhankelijke energiecoach. Iemand met verstand van zaken die thuis bij je langskomt. Het gesprek met energiecoach Jonathan van de gemeente heeft mijn kijk op energiebesparing en verduurzaming veranderd!”
Volgens Jonathan kloppen regelmatig inwoners uit de Hoeksche Waard bij hem aan met dit dilemma. Zijn verklaring is eenvoudig: “Online vind je een overweldigende hoeveelheid informatie over energiebesparing en verduurzaming. Maar ja, elke woning en elk huishouden is anders. Als ik langskom breng ik daarom eerst de situatie in kaart. Van de woning zelf, zoals het type, de ligging en het bouwjaar. Maar ik kijk natuurlijk ook naar de leefsituatie. Wat is de gezinssamenstelling? En ik kijk of er al werk is gemaakt van energiebesparing. Soms liggen er al zonnepanelen, maar is de isolatie voor verbetering vatbaar. Al die informatie vormt het vertrekpunt voor een goed gesprek over energiebesparing en verduurzaming. Als energiecoach help ik eigenlijk bij het sorteren van al die informatie, wensen en mogelijkheden.”
Van informatie naar kennis
Nathalie weet nog goed hoe het ging: “Na afloop van ons gesprek met Jonathan gaf hij ons een lijstje met 6 punten. Nou ja, meer suggesties eigenlijk.” Jonathan bevestigt: “Ik kom niet langs om mensen te overtuigen. Mijn doel is om informatie te geven, om onduidelijkheid weg te nemen en vooral om een richting te schetsen.” Nathalie: “Het fijne aan dit lijstje is dat het ons weer grip gaf op het proces om onze woning te verbeteren. Eerst was er die stortvloed aan online informatie. Dankzij het gesprek met Jonathan zit er een lijn in onze aanpak en kunnen we zelf verder.”
In een handomdraai
“De isolatie in ons huis bleek dus niet optimaal”, vertelt Nathalie. “Jonathan controleerde dat in een handomdraai – gewoon met een schroevendraaier. Nu pakken we de spouwmuurisolatie aan. En ook de isolatie in het dak is voor verbetering vatbaar.” Jonathan: “De hoekwoning van Nathalie heeft een flinke kopgevel. Zo’n groot oppervlak zorgt voor verlies aan warmte, dus goede isolatie kan veel verschil maken. En op het dak is genoeg ruimte voor zonnepanelen om het elektrische verbruik van het gezin mee te verduurzamen. Kortom: genoeg mooie kansen!”
Tip van Jonathan: energiebesparing levert meer op dan alleen kostenbesparing
“De focus bij energiebesparing en verduurzamen ligt al snel op terugverdientijd. Neem de situatie bij Nathalie thuis. Haar huis was al geïsoleerd – alleen niet zo goed. Kies je er dan voor om de isolatie te verbeteren, dan is je terugverdientijd wat langer. Maar extra isolatie levert ook meer comfort op. En het maakt andere duurzame opties mogelijk, denk aan vloerverwarming met een lage temperatuurverwarming. Natuurlijk is het financiële plaatje belangrijk, maar dat hoeft niet altijd doorslaggevend te zijn.”
Kiezen
Wat ik prettig vond aan het bezoek van Jonathan is dat hij als onafhankelijk energiecoach niets aan je opdringt of probeert te verkopen. Hij liet de keuze echt bij ons”, vat Nathalie samen. “Logisch”, vindt Jonathan. “Uiteindelijk bepalen jullie hoe je het thuis oppakt, wanneer en met wie. En welk bedrag je daar voor reserveert.”
Welke stappen zette Nathalie?
- Zocht contact met een energiecoach van de gemeente.
- Onderzoekt de beste aanpak om de gevel te isoleren.
- Wacht op de aannemer die binnenkort het dak komt isoleren.
- Bestelde zonnepanelen.
- Koos voor een duurzaamheidslening.
- Gaat later weer verder met andere maatregelen, zoals een warmtepomp of hybride/elektrische auto.