Saskia (l) en Peggy geven kleding een tweede leven met ‘The Clothing Loop’
‘Het is een cadeautje om zo’n tas te krijgen en de spullen te bekijken. Meedoen is gratis en iedereen is welkom.’
Het begon in coronatijd in Amsterdam en inmiddels is kledingruil via ‘The Clothing Loop’ in heel Nederland bekend. In de Hoeksche Waard startten de zussen Saskia en Peggy uit Mijnsheerenland vanuit die organisatie met een kledingketting. Peggy met dameskleding en haar zus Saskia met kinderkleding.
De formule van The Clothing Loop is simpel: je krijgt een tas vol kleding thuis en haalt eruit wat je leuk vindt. Je stopt je eigen kleding die je een tweede leven gunt erin en geeft de tas door aan de volgende in de ketting. Peggy: “Het is een cadeautje om zo’n tas te krijgen en de spullen te bekijken. Er zit van alles in, van H&M tot merkkleding.”
Peggy had erover gelezen in verschillende bladen en was gelijk enthousiast. “Ik vind het fijn om ervoor te zorgen dat kleding een tweede leven krijgt. Op de landelijke website zag ik dat er nog geen ‘loop’ was in de Hoeksche Waard. Dus ben ik deze maar zelf gestart. Er wordt aangeraden om te starten vanaf 20 deelnemers. Saskia was de eerste die zich bij mij inschreef”, vertelt ze lachend. “Inmiddels zitten we op ruim 80 deelnemers.”
Tassen met kleding doorgeven
Begin dit jaar begon Peggy met een ketting met dameskleding door de Hoeksche Waard. “Daarna ging het heel snel. Het ging van mond tot mond. Het clubje begon te groeien toen bekenden hoorden waarmee ik bezig was. Vriendinnen en collega’s die enthousiast werden sloten ook weer aan. We krijgen nog wekelijks nieuwe aanmeldingen. Er zit geen maximum aan.” In korte tijd gaan er nu 9 tassen met dameskleding rond via verschillende dorpen. In de ketting zitten zowel jongeren als mensen die met pensioen zijn en alles daartussen.
Saskia volgde haar zus een paar maanden later. “Ik heb twee jonge kinderen: een dochtertje van vier en een zoontje van twee. Doordat ik in de kleine kinderen zit, vond ik dat er ook zo’n tas voor hen moest komen. Ik ben begonnen in mijn eigen netwerk. Er doen nu al bijna 65 mensen mee met de ketting met kinderkleding en er gaan vijf tassen rond. Daarnaast is er in de app van The Clothing Loop de mogelijkheid om ‘bulky items’ aan te bieden, zoals schoenen, jassen en dikke truien. Die nemen te veel plek in de tassen in.”
“Het is een rondje”, legt Peggy uit. “Als je een tas krijgt, geef je hem binnen drie dagen weer door. Op een gegeven moment komen de tassen dus ook weer terug. Spullen die je er zelf in hebt gestopt kun je er dan weer uithalen. De tas bestaat uit kleding die je er zelf in hebt gedaan en die van anderen. Dat kunnen verschillende maten zijn. Sommigen stoppen er veel in, sommigen weinig. Het draait om vertrouwen.”
Mix met allerlei maten
Saskia stelt tassen samen met een mix van alle kindermaten (ook voor baby’s) en kleding voor jongens en voor meisjes. “Misschien maak ik in de toekomst wel een aparte tas voor babykleding. In de WhatsAppgroep wordt fanatiek gedeeld hoe leuk het is. Kinderen pakken samen met hun moeders de tas uit. Dat is gelijk een mooie manier om te laten zien dat kleding niet per se nieuw in de winkel gekocht hoeft te worden. Er komen berichtjes en foto’s van kindjes die vol trots hun nieuwe kleurige jurkje of een mooi shirtje laten zien.”
Schoon, heel en bij de tijd
De zussen zijn wel streng wat betreft de inhoud van de tassen. “De kleding moet schoon, heel en bij de tijd zijn. Wij doen checks en er zijn ook andere dames in de ketting die dat checken. Wij willen de kwaliteit hooghouden, zodat het voor iedereen leuk is. Je merkt ook dat mensen in de groep bewuster naar hun kledingkast gaan kijken. Heb ik het echt nodig of mag dit kledingstuk naar iemand anders? Het moet een cadeautje zijn om de tas te bekijken. Het gaat om het geven. Iedereen is superblij als een ander er blij mee is.”
Er zitten echt heel leuke dingen tussen, vinden ze allebei. “Het moet natuurlijk wel net je smaak zijn”, zegt Saskia. “Soms zit er iets in een tas dat je normaal niet gekocht zou hebben, maar wat wel het uitproberen waard is. Iemand zei zelfs dat ze helemaal niets nieuws meer kocht door die tas.”
Waarom Peggy en Saskia meedoen?
“Er is een overvloed aan spullen op de wereld. Daar werden we ons allebei steeds bewuster van. We hebben gelezen dat er op dit moment genoeg kleding in de wereld is om de komende zes generaties te kleden. We blijven maar produceren. Vaak heb je iets een lange tijd in je kast liggen. Je draagt het niet meer, maar het is nog perfect. Daar kun je een ander weer blij mee maken. Dat idee vinden we fijn.”
Andere mensen leren kennen
In de app van The Clothing Loop kun je zien wie er meedoen aan de kledingketting, naar wie je de tas moet brengen en waar de tassen op dat moment zijn. Soms woont een deelnemer een straat verderop. “We proberen de ketting zo efficiënt mogelijk te houden. Meestal kun je binnen loop- en fietsafstand ruilen en meteen de buren leren kennen. Je maakt al snel een praatje bij het afgeven van de tas. Sociaal gebeurt er dus ook iets”, aldus Saskia.
“Voorlopig blijven we dit lekker doen”, besluit Peggy. “Soms zeggen mensen: dat je dat doet! Het is toch veel werk. Maar naast het samenstellen en controleren van de tassen gaat het eigenlijk vanzelf. Mensen melden zich aan via de website van The Clothing Loop. Wij krijgen een melding en sturen een bericht hoe het werkt.”
Tip van Peggy en Saskia: “Bedenk dat je echt niet alles nieuw hoeft te kopen. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals je kleding kopen en verkopen via Vinted of een tweedehands winkel. Het hoeft niet altijd groots te zijn. Het is juist mooi als je kleine stapjes maakt.”
Meer weten over The Clothing Loop?
Kijk dan op de website van The Clothing Loop. Daar leest u hoe u kunt aansluiten bij de ketting met dameskleding en/of met kinderkleding in de Hoeksche Waard. Meedoen is gratis en iedereen is welkom.