Opvanglocaties ’s-Gravendeel
Het is vaak in het nieuws: de opvang van vluchtelingen. Door onrust op verschillende plaatsen in de wereld vluchten veel mensen naar een veilige plek. Ook Nederland vangt vluchtelingen op. Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) voert dit uit. In ’s-Gravendeel vangt het COA sinds 15 december 2021 vluchtelingen op in het AZC aan de Kilweg.
Op de opvanglocatie in ’s-Gravendeel wonen op dit moment ongeveer 400 mensen. Ondertussen werkt het COA aan de voorbereidingen voor een uitbreiding op de opvanglocatie in ’s-Gravendeel (AZC) met 100 opvangplekken. Naar verwachting zijn de units in het voorjaar van 2025 klaar.
Via deze pagina houden wij u op de hoogte van de actuele stand van zaken rond de opvang in ’s-Gravendeel. Wilt u er zeker van zijn dat u niets mist? Meld u zich dan aan voor de nieuwsbrief (zie ook de tab ‘Meld u aan voor de nieuwsbrief’). Ook houden wij een overzicht bij van veelgestelde vragen en antwoorden.
Het COA is elke werkdag tussen 8.30 en 17.00 uur per telefoon te bereiken via 088 – 715 14 00.
Wilt u meer weten over het COA, hoe zij zorgen voor de veiligheid en hoe de bewoners leven?
Per 1 februari 2024 trad de zogeheten Spreidingswet in werking. Iedere gemeente In Nederland moet volgens deze wet bijdragen aan de opvang van asielzoekers. Volgens die wet moet gemeente Hoeksche Waard 550 plekken voor asielzoekers bieden. Op dit moment zijn alle caravans in het AZC bewoond en wonen er ongeveer 400 mensen op de locatie. Het COA gaat 100 extra opvangplekken in units op het AZC maken. Daarmee komt het totaal aantal opvangplekken aan de Kilweg op 500. Aan de voorbereiding van de uitbreiding van de accommodaties op het terrein van het AZC wordt gewerkt.
De tijdelijke opvanglocatie is sinds 15 december 2021 in gebruik. De locatie is eigendom van het COA. Eind 2022 gaf de gemeente, na een evaluatie waarbij onder andere ook omwonenden naar hun ervaringen werden gevraagd, al toestemming om het aantal plekken op het AZC uit te breiden tot maximaal 500. Dat is om verschillende redenen nog niet gelukt, vooral vanwege lange levertijden voor tijdelijke accommodaties.
AZC is geen aanmeldcentrum
De opvanglocatie in ’s-Gravendeel is geen aanmeldcentrum. In ’s-Gravendeel zijn al jarenlang vluchtelingen opgevangen in een AZC aan de Kilweg. Doorgaans heeft dit niet tot problemen geleid. In het nieuws worden vaak problemen in Ter Apel getoond. Echter het AZC is geen aanmeldcentrum zoals Ter Apel wel is. In een aanmeldcentrum moeten mensen zich als eerste melden als zij in Nederland komen. Daardoor is het heel onvoorspelbaar hoeveel mensen er de volgende dag op de stoep staan. Dat is in ’s-Gravendeel niet het geval. Hier is het maximale aantal bewoners nooit hoger dan het aantal opvangplekken.
Informatiebijeenkomst over uitbreiding azc ’s-Gravendeel
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vangt sinds eind 2021 400 asielzoekers op aan de Kilweg 41 in ’s-Gravendeel. Onlangs heeft de gemeente bij het COA aangegeven medewerking te willen verlenen aan een mogelijke uitbreiding van het bestaande asielzoekerscentrum (azc). Op maandag 26 augustus organiseert het COA voor omwonenden en andere geïnteresseerden een inloopbijeenkomst bij Ons Centrum in de Kerkstraat 25 in ’s-Gravendeel. Tussen 19.00 en 20.30 uur kunt u vrij binnenlopen. U krijgt dan meer informatie over de uitbreiding van het azc en medewerkers van het COA en de gemeente beantwoorden uw vragen.
Om de uitbreiding te realiseren dient het COA begin september een vergunningsaanvraag in. Deze aanvraag is nodig om op de bestaande locatie tijdelijke woonunits van 2 bouwlagen hoog te plaatsen voor de opvang van 100 extra asielzoekers.
Aanmelden per mail
Wilt u aanwezig zijn bij de informatiebijeenkomst van 26 augustus? Dan kunt u zich hiervoor bij het COA aanmelden door te mailen naar FMMZS-gravendeel@coa.nl.
Meer informatie
Overige informatie van het COA over het huidige azc in ‘s-Gravendeel vindt u op de website van het COA. Of kijk op de opvang pagina op onze website.
De beoogde noodopvang van asielzoekers op een schip in de vluchthaven in de Kil in ’s-Gravendeel is van de baan. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) was van plan hier tijdelijk maximaal 180 asielzoekers op te vangen tot het einde van dit jaar. Het COA heeft besloten dit plan niet door te laten gaan, omdat de realisatie- en vergunningstermijn te lang zou gaan duren. Daarnaast wordt er al enige tijd gewerkt aan de uitbreiding met 100 extra opvangplekken op het terrein van het bestaande AZC in ’s-Gravendeel. Deze uitbreiding is naar verwachting in het voorjaar van 2025 klaar.
Het COA vroeg de gemeente eerder dit jaar tijdelijk een schip in de vluchthaven in de Kil te mogen aanleggen voor de opvang van maximaal 180 asielzoekers. Naar deze locatie is gekeken omdat de mensen op het schip dan gebruik zouden kunnen maken van verschillende voorzieningen van het AZC dat vlakbij is.
Inloopbijeenkomst
Op donderdag 16 mei was er een inloopbijeenkomst over extra opvang van asielzoekers in ‘s-Gravendeel in wijkgebouw Ons Centrum aan de Kerkstraat 25 in ’s-Gravendeel.
Vanaf maandag 22 april is het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) gestart met de opvang van 230 asielzoekers in hotel Ara aan de Veerweg in Zwijndrecht. Omdat de beoogde opvanglocatie in de buurt van de veerpont ligt, is er op 11 maart in Puttershoek een informatiebijeenkomst gehouden in Café ’t Veerhuys. U vindt meer informatie op de website van gemeente Zwijndrecht.
Telefonische bereikbaarheid
De locatiemanager en/of beveiliging van het AZC in Hotel Ara in Zwijndrecht zijn 24/7 bereikbaar als u iets wilt melden of bespreken. U kunt hen bereiken via het telefoonnummer 06 – 86 55 91 40. Het e-mailadres is: Zwijndrecht@coa.nl.
Bij een noodsituatie, bel 112.
Wij hebben met het COA afspraken gemaakt over de voorwaarden die wij stellen. Die afspraken zijn vastgelegd in een bestuursovereenkomst en gaan over:
- de samenstelling van de groep mensen op de locatie (50% gezinnen, streven naar 75%);
- de overlegstructuur met omwonenden en maatschappelijke organisaties in ’s-Gravendeel.
Er is al enige tijd een goed functionerende klankbordgroep actief met daarin omwonenden, ondernemers, politie, brandweer en vertegenwoordigers van het verenigingsleven in ’s-Gravendeel. Regelmatig bespreken we met elkaar welke verbeterpunten er zijn en hoe we die op kunnen lossen; - het beheer en de beveiliging van de locatie.
Waarom vangen wij eigenlijk mensen op? Wat is het verschil tussen een vluchteling en een asielzoeker? Krijgen we hier dan veel gedoe zoals in Ter Apel? Waarom zijn er geen woningen voor starters en maken we wel opvang mogelijk? Dit zijn slechts een paar van de soms gehoorde vragen of zorgen. En dat is logisch, er gebeurt nogal wat in onze samenleving op dit moment. Hieronder proberen we zoveel mogelijk informatie te geven.
Dat Nederland vluchtelingen opvangt ligt vast in het internationaal Vluchtelingenverdrag
Nederland vangt vluchtelingen op omdat ons land is aangesloten bij het ‘internationale Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties’. Dit verdrag was bij de start nog bedoeld voor mensen die waren gevlucht vanwege de Tweede Wereldoorlog.Volgens het verdrag is een vluchteling: iemand die in zijn thuisland ‘gegronde vrees’ heeft voor vervolging. Bijvoorbeeld op grond van ras, godsdienst of politieke overtuiging. En die in het eigen land geen bescherming krijgt. Vluchtelingen en asielzoekers mogen niet worden teruggestuurd naar een land waar hun leven gevaar loopt.
Het verschil tussen een asielzoeker, vluchteling en statushouder
Een asielzoeker is iemand die ons land om bescherming vraagt. Asielzoekers moeten een procedure doorlopen om te bepalen of zij hier mogen blijven. Het land waar asiel wordt gevraagd, onderzoekt of de asielzoeker valt onder het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties en dus bescherming nodig heeft. Dit doet de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en dit heet de asielprocedure.
Wanneer een asielzoeker een tijdelijke verblijfsvergunning krijgt, is er sprake van een statushouder: iemand met zicht op een toekomst in Nederland. Statushouders mogen hier blijven en hebben dus ook recht op woonruimte. Is een asielzoeker echter geen vluchteling volgens het Vluchtelingenverdrag dan moet de asielzoeker Nederland verlaten.
Sinds de oorlog in Oekraïne eind februari 2022 uitbrak, vangen we ook vluchtelingen uit dat land op. Voor hen gelden andere regels dan voor andere vluchtelingen die door het COA worden opgevangen. Op de webpagina Opvang vluchtelingen Oekraïne vindt u hier meer informatie over.
De locatie in ’s-Gravendeel is geen aanmeldcentrum zoals Ter Apel
’s-Gravendeel is ‘slechts’ een opvanglocatie. Ter Apel is een aanmeldcentrum. Naar een aanmeldcentrum gaan asielzoekers als zij net Nederland binnen komen voor de eerste opvang en het opstarten van de asielprocedure. Wanneer asielzoekers en vluchtelingen in ’s-Gravendeel komen is voor sommigen van hen de asielprocedure al goedgekeurd. Sommigen doorlopen de procedure nog.
Om u zo goed mogelijk op de hoogte te houden, zullen wij regelmatig een digitale nieuwsbrief uitbrengen. Zodra er nieuwe ontwikkelingen te melden zijn, delen we die met u via de digitale nieuwsbrief.
Wilt u zich aanmelden voor deze digitale nieuwsbrief? Meld u dan aan via onderstaande button.
Let op! U ontvangt een e-mail om deze inschrijving te bevestigen, deze e-mail kan in uw spambox terecht komen.
Privacy
Bent u benieuwd hoe wij met uw gegevens omgaan? Lees dan onze privacyverklaring (link opent in nieuw venster).
Wij willen samen met u, de inwoners van de Hoeksche Waard, de tijdelijke opvang tot een succes maken. Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.
Het COA is elke werkdag tussen 8.30 en 17.00 uur per telefoon te bereiken via 088 – 715 14 00.
Voor contact met de gemeente Hoeksche Waard kunt u mailen naar azc@gemeentehw.nl of bellen naar 088 – 647 36 47.
2024
- Nieuwsbrief 22 – Vrijdag 1 november 2024
- Nieuwsbrief 21 – Dinsdag 20 augustus 2024
- Nieuwsbrief 20 – Dinsdag 16 juli 2024
- Nieuwsbrief 19 – Vrijdag 26 april 2024
2022
- Nieuwsbrief 18 – Donderdag 8 december 2022
- Nieuwsbrief 17 – Woensdag 31 augustus 2022
- Nieuwsbrief 16 – Donderdag 23 juni 2022
- Nieuwsbrief 15 – Donderdag 28 april 2022
- Nieuwsbrief 14 – Woensdag 23 maart 2022
- Nieuwsbrief 13 – Dinsdag 1 maart 2022
- Nieuwsbrief 12 – Woensdag 26 januari 2022
2021
- Nieuwsbrief 11 – Woensdag 29 december 2021
- Nieuwsbrief 10 – Woensdag 15 december 2021
- Nieuwsbrief 9 – Dinsdag 7 december 2021
- Nieuwsbrief 8 – Vrijdag 12 november 2021
- Nieuwsbrief 7 – Dinsdag 9 november 2021
- Nieuwsbrief 6 – Donderdag 4 november 2021
- Nieuwsbrief 5 – Woensdag 20 oktober 2021
- Nieuwsbrief 4 – Vrijdag 15 oktober 2021
- Nieuwsbrief 3 – Donderdag 30 september 2021
- Nieuwsbrief 2 – Vrijdag 17 september 2021
- Nieuwsbrief 1 – Dinsdag 14 september 2021
Persberichten
- Persbericht 09-09-2021 COA opent noodopvang op locatie voormalig AZC in ‘s-Gravendeel.pdf (131 KB)
- Persbericht 23-06-2022 Gemeente gaat in gesprek over ervaringen en toekomst noodopvang ‘s-Gravendeel.pdf (137 KB)
- Persbericht 18-04-2024 Gemeente werkt mee aan asielschip.pdf
- Persbericht 01-11-2024 Noodopvang asielzoekers op schip vluchthaven ’s-Gravendeel van de baan.pdf (180 KB)
Nieuwsberichten
- Opvang asielzoekers in hotel Ara Zwijndrecht 22-04-2024
- Informatiebijeenkomst over uitbreiding azc ’s-Gravendeel 21-08-2024.pdf (49 KB)
Bewonersbrieven
- Algemene informatiebrief inwoners ’s-Gravendeel en buurtschappen 8 september 2021 (103 KB)
- Bewonersbrief opvanglocatie ‘s-Gravendeel 21 juni 2022.pdf (128 KB)
- Bewonersbrief inloopbijeenkomst 16 mei 2024.pdf (104 KB)
Documenten
- Overzicht ‘Vragen en antwoorden’.pdf (115 KB)