Opvang vluchtelingen en huisvesting statushouders

Het is vaak in het nieuws: de opvang van vluchtelingen. Door onrust op verschillende plaatsen in de wereld vluchten veel mensen naar een veilige plek. Ook Nederland vangt vluchtelingen op.

Asielzoekers, vluchtelingen en statushouders

Een asielzoeker is iemand die ons land om bescherming vraagt. Asielzoekers moeten een procedure doorlopen om te bepalen of zij hier mogen blijven. Wanneer een asielzoeker een tijdelijke verblijfsvergunning krijgt, is er sprake van een statushouder: iemand met zicht op een toekomst in Nederland. Statushouders mogen hier blijven en hebben dus ook recht op woonruimte.

In Hoeksche Waard vangt het COA sinds 15 december 2021 asielzoekers in ’s-Gravendeel op.

Vluchtelingen uit Oekraïne vangen wij in Piershil en Strijen op.

Opvanglocaties ‘s-Gravendeel

Door onrust op verschillende plaatsen in de wereld vluchten veel mensen naar een veilige plek. Ook Nederland vangt vluchtelingen op. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voert dit uit. In ’s-Gravendeel vangt het COA sinds 15 december 2021 asielzoekers op. Op de opvanglocatie in ’s-Gravendeel wonen op dit moment ongeveer 400 mensen. Ondertussen werkt het COA aan de voorbereidingen voor een uitbreiding op de opvanglocatie in ’s-Gravendeel (AZC) met 100 opvangplekken. Daarmee komt het totaal aantal opvangplekken aan de Kilweg op 500. Naar verwachting zijn de units in het voorjaar van 2025 klaar.

Opvang vluchtelingen Oekraïne

In de opvanglocaties in Piershil en Strijen worden ongeveer 400 Oekraïense vluchtelingen opgevangen: 125 in het voormalige gemeentehuis in Piershil, en in Strijen 170 in het voormalige gemeentehuis en ongeveer 100 in de woonunits op het terrein ernaast. Ook worden zo’n 80 vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen.
Helaas is de oorlog in Oekraïne nog steeds niet voorbij. Opvang is voor langere tijd nodig, omdat het in hun eigen land niet veilig is. De huidige opvangplekken in de voormalige gemeentehuizen in Strijen en Piershil blijven in ieder geval beschikbaar tot en met eind 2024. Dat geldt ook voor de 100 Oekraïners die in de woonunits op het terrein naast de opvanglocatie in Strijen wonen. Mogelijk is het nodig die periode te verlengen, wanneer opvang nog langer nodig is.

Geen noodopvang op voormalig Trekkerstation Numansdorp

In de afgelopen periode heeft het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) onderzocht of het voormalige Trekkerstation aan de Torensteepoldersekade in Numansdorp dienst kan doen als tijdelijke noodopvanglocatie voor de opvang van asielzoekers. Zij dienden bij gemeente Hoeksche Waard een verzoek om medewerking in. Het college besloot op 26 november het verzoek van het COA af te wijzen. Verschillende ruimtelijke en sociaal maatschappelijke belangen zijn afgewogen. Daarbij is ook gekeken naar wat is vastgelegd in het eerder door de gemeenteraad vastgestelde Ontwikkelbeeld Numansdorp en naar reacties van inwoners en maatschappelijke organisaties. Conclusie is dat dit plan (te) grote effecten zal hebben op de omgeving.