Waarom maken wij ons hard voor een randweg?
Het dorp Klaaswaal ligt centraal in gemeente Hoeksche Waard. Veel auto’s, bussen en vrachtwagens maken gebruik van de Molendijk/Rijksstraatweg als noord-zuidverbinding door het hart van de Hoeksche Waard. Ook maakt veel verkeer gebruik van de Oud-Cromstrijensedijk Oostzijde en Westzijde als oost-westverbinding. Daarnaast rijdt het landbouwverkeer over deze wegen en zijn het ook belangrijke fietsroutes voor schoolkinderen.
Van oorsprong zijn deze wegen dijken met lintbebouwing. Bewoners van de huizen langs de dijken parkeren hun auto’s vaak op de dijk. Het wordt steeds drukker en de voertuigen die gebruik maken van deze dijken worden steeds groter. Dit alles zorgt ervoor dat de leefomgeving en de verkeersveiligheid al langere tijd onder druk staan.
Daarom wil gemeente Hoeksche Waard ervoor zorgen dat doorgaand verkeer niet meer over deze dijken door het dorp Klaaswaal rijdt, maar gebruik maakt van de nieuwe randweg. Hierbij kijken we ook naar de ontsluiting van het bedrijventerrein op de Oud-Cromstrijensedijk Oostzijde zodat zwaar verkeer niet meer door het dorp hoeft. Op die manier zorgt de randweg ervoor dat de wegen in de kern van Klaaswaal rustiger en veiliger worden. Wonen, werken, recreëren, buiten spelen, fietsen wordt weer een stuk fijner voor de inwoners van Klaaswaal. Door het herinrichten van de Molendijk ontstaat daarnaast een aantrekkelijkere en veiligere fietsverbinding tussen Oud-Beijerland en Numansdorp voor de schoolgaande jeugd.
Wat willen we bereiken met de randweg?
- Het verbeteren van de leefbaarheid, verkeersveiligheid en oversteekmogelijkheden binnen de bebouwde kom op de Oud-Cromstrijensedijk Oostzijde en Westzijde, de Molendijk, Rijksstraatweg en Kreupeleweg. Dit willen we vooral verbeteren voor voetgangers en fietsers.
- Het gebruik van de wegen in Klaaswaal moet beter aansluiten bij de functie van die wegen. Zo willen we bijvoorbeeld van de Oud-Cromstrijensedijk Oostzijde en Westzijde (binnen de bebouwde kom) en van de Molendijk en Rijksstraatweg (binnen de bebouwde kom) een erftoegangsweg maken in plaats van de huidige gebiedsontsluitingsweg. Dat betekent dat de maximumsnelheid omlaag gaat en er dus minder hard gereden mag worden.
- We willen de hoofdstructuur van doorgaande wegen in de Hoeksche Waard en de bereikbaarheid van Klaaswaal verbeteren.
Nederland kent een wegcategorisering met drie categorieën:
- Stroomwegen: autowegen en autosnelwegen buiten de bebouwde kom.
- Erftoegangswegen: de 30km/uur-wegen en erven (15 km/uur) binnen de bebouwde kom en 60km/uur-wegen buiten de bebouwde kom.
- Gebiedsontsluitingswegen verbinden de stroomwegen met de erftoegangswegen. Dit zijn vooral de 50- en 70km/uur-wegen binnen de bebouwde kom en de 80km/uur-wegen buiten de bebouwde kom.